In perioada 03.07 – 07.07.2017 comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune tematică de control verificându-se modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.
Controlul s-a desfăşurat în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, rezultând următoarele:
- Au fost controlaţi 714 operatori economici, dintre care la un număr de 490 ( 68,6 %) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare;
- A fost verificată o cantitate peste 377 tone fructe şi legume proaspete din care circa 65,7 tone ( ~ 17,4%) nu se încadrau în prevederile legale;
Ca urmare adeficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri:
- oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 623 kg fructe şi legume, în valoare de 2938 lei, produse improprii consumului uman;
- oprirea temporară de la comercializare a cca. 67,4 tone fructe şi legume în valoare de 187136 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
- aplicarea de 545 sancţiuni contravenţionale dintre care 244 avertismente şi 301 amenzi contravenţionale în valoare de 665.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
In cursul acţiunilor de control s-au evidenţiat o serie de abateri dintre care menţionăm:
Legalitatea privind modul de comercializare al fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi conformitatea acestora cu prevederile actelor normative în vigoare
Comercializarea unor produse având caracteristici neconforme cu prevederile actelor normative în vigoare
Nerespectarea acestor prevederi s-a constatat după cum urmează:
Jud. Bacau – roșii, pere, salată, sfeclă roșie, cartofi albi, ardei gras, mere, mango piersici, cocos, ceapă depreciate și cu mucegai.
Jud. Cluj – tomate depreciate calitativ, alterate, cu miros strain si pete de mucegai.
- cartofi, ceapa – produse improprii consumului, afectate de putregai, cu aspect si consistenta neconforme si miros strain
Jud. Bistriţa-Nasaud – legume (varza, conopida, ciuperci, ardei rosu) si fructe (banana, mango, kiwi, porumb dulce) care sunt deshidratate, partial alterate, afectate pe alocuri de mucegai, improprii consumului uman.
- Satu-Mare – piersici alterate
Jud. Hunedoara – cireșe și piersici Paraguai cu modificări organoleptice.
Jud. Brăila – banane, lămâi, pere din import cu exemplare afectate de putregai, improprii consumului uman , usturoi import China, deshidratat şi mucegăit, impropriu consumului uman .
Jud. Vrancea – legume (vinete, ardei kapia) şi fructe (zmeură, cireşe, vişine) depreciate calitativ.
Jud. Constanta – comercializa prune România şi lămâi Turcia de diferite mărimi, cu diferenţe mari între calibre .
Jud.Galati – cirese ambalate in casolete la care o parte din fructe sunt depreciate (mucegaite), pere amestecate din clase de calitate diferite.
Jud. Galaţi – caise si pere diverse calitati amestecate si depreciate.
Jud. Călărasi – pepene galben Turcia care prezenta modificări organoleptice de consistenta, aspect , miros.
Jud. Giurgiu – ‘ardei iute’, provenienţă Turcia, caserole, cu porţiunui inmuiate, cu mucegai dezvoltatla suprafata; ‘banane’, vrac, import Egipt, cu fructe supracoapte, cu pete maronii pe toata suprafata, inmuiate la capete, fructe cu putregai;
Jud. Ialomita – legume şi fructe proaspete fără ca acestea sa se încadreze în categoria de calitate prezentată prin informaţii înscrise pe eticheta de preţ , legume şi fructe insuficient coapte, pătate, cu materii străine , respectiv frunze, pamant, etc , care erau vândute toate la calitatea I.
Jud. Prahova – legume care nu indeplineau cerintele minime de calitate, fiind depreciate calitativ.
Jud. Suceava – varza rosie, ridichi albe, ceapa rosie si salata Romania nu se respectau conditiile minime de calitate.
- ardei gras, cal.I, care avea mentionat pe ambalaj calibrul 65+, dar 50% din ardei aveau in fapt calibrul intre 50 si 60.
- ardei gras galben Romania, cal.I, care avea mentionat pe ambalaj calibrul 65+, dar aproximativ 60% din ardei aveau in fapt calibrul mai mic de 60.
Jud. Vaslui – banane depreciate.
Jud. Neamt – piersici cal.I depreciate care au fost sortate si, drept urmare, cantitatea neconformă a fost scoasa de la comercializare, loboda neconformă care prezenta frunze patate, uscate au fost scoase de la comercializare.
Mun. Bucuresti – banane vrac, calitatea I, origine Ecuador, care la controlul organoleptic prezentau modificari organoleptice: zone ale fructului cu o consistenta deosebit de moale, nespecifica si culoare modificata pana la maron inchis atat a cojii cat si a pulpei fructului, coaja deteriorata cu fisuri pe suprafete mari.
- mere Idared vrac, calitatea I, origine Polonia care la controlul organoleptic prezentau modificari organoleptice: lovituri mecanice si zone cu o consistenta deosebit de moale pe suprafete mari.
- cartofi rosii ambalati in plase a 2,5 kg,calitatea I, care la controlul organoleptic prezentau exemplare de calibre foarte diferite, unele dintre ele prezentand consistenta modificata cu grad de deshidratare avansat.
- banane preambalate in cadrul unitatii, ambalaje cu cantitati variabile, care la controlul organoleptic prezentau modificari organoleptice, respectiv zone ale fructului cu o consistenta deosebit de moale si culoare modificata pana la maron inchis atat a cojii cat si a pulpei fructului, coaja deteriorata pe suprafete mari.Acelasi operator economic comercializa ananas fara frunze, la bucata, care la examenul organoleptic prezenta zone cu mucegai si consistenta modificata.
- cartofi rosii, ambalati in plase cu o cantitate de 2,5 kg, care desi aveau inscriptionat pe eticheta de produs calitatea I, existau in ambalaj exemplare cu diametre cuprinse intre 3 cm si 15 cm.
- cirese, nectarine plate , piersici, mere, banane vrac, calitatea I, care la controlul organoleptic prezentau modificari organoleptice, respectiv lovituri mecanice, cicatrici, zone cu mucegai, pulpa a fructului excesiv de moale, nespecifica.
- portocale vrac, calitatea I, care la examenul organoleptic prezentau zone cu mucegai si cicatrici.
- cartofi albi vrac, origine Romania, care desi aveau inscriptionat pe eticheta de produs clasa I, aveau calibre diferite.
- pere şi păstârnac cu deficienţe de calitate erau comercializate de Laura & Ionel Star Srl/ Constanţa
Jud. Sibiu – usturoi- provenienta Romania, ardei capia, portocale, telina, ardei gras rosu, castraveti, lamai, banane, mere, patrunjel radacina, pastarnac, produse care nu se incadrau in categoria de calitate declarata pe eticheta, produsele fiind de calitate inferioara celei declarate ( I ).
Nerespectarea condiţiilor de expunere la comercializare
Jud. Iași – pepene verde România și pepene verde Grecia depozitați în același container, astfel încât Jud. Ialomita – legume si fructe expuse la temperaturi de +300 C, desi producatorii recomanda pastrarea la loc racoros.
24 % din cantitatea de fructe şi legume controlată prezenta deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.
Lipsa acestor elemente de informare s-a constatat in: jud. Bihor, jud. Bistriţa-Năsăud, jud. Harghita
Lipsa informaţiilor privind ţara de origine şi/sau categoria de calitate şi/sau soiul şi/sau calibrul s-au mai constatat la diverse fructe şi legume aflate la comercializare la: jud. Maramures, jud. Mures, jud. Dambovita, jud. Vaslui, jud. Prahova, jud. Giurgiu
Jud. Neamt – visine ambalate in ladite, provenienta Ungaria , fara nici o eticheta cu informatiile obligatorii
- mere si rosii provenienta Polonia , ambalate in ladite carton, fara informatiile obligatorii: ambalator, produsul, soiul,tara de origine si calitatea.
- fasole uscata provenienta Egipt, fara importator in UE si fara categoria calitativa
- ananas provenienta Costa Rica fara date identificare ambalator, importator in UE, fara clasa de calitate;
- ciuperci – fara sa fie aplicate etichete care sa contina: denumirea producatorului, ambalatorul, produsul, specia/soiul, categoria de calitate, calibrul;
- piersici Grecia, caise Grecia, nectarine Grecia ambalate in cutii/navete fara etichetarea impusa
- mere Polonia ambalate in cutii/ navete fara etichetare- ambalator, produs, tara de origine, calitatea;
Neînscrierea ţării de origine s-a constatat la legumele-fructele existente la comercializare in:
Jud.Caras-Severin, jud. Maramureş, jud. Bacau,
Jud. Iasi – varză, castraveți, ardei gras, roșii, pere, prune, struguri albi, banane, mere, lămâi
Jud. Braila – piersici, nectarine, pepeni, roşii, cartofi, ardei gras, varză, vinete, dovlecei, castraveti, fasole, cartofi, usturoi, nectarine, caise, mere, pere, banane, citrice de import,
Jud. Vrancea – varză, castraveţi, roşii, vinete, porumb, ardei capia, păstăi, ţelină, mărar, busuioc, fasole, mentă pepeni verzi şi galbeni
Jud. Tulcea – mere, banane, ceapă, roşii, ardei, cartofi, pepeni verzi, ceapa galbena, morcovi, castraveti, struguri albi si rosii, usturoi
Jud. Galati, jud. Buzau, jud. Covasna, jud. Harghita, jud. Calarasi, jud. Prahova, jud. Botosani, jud. Sibiu
Jud. Neamt – varza rosie, dovlecei, mere galbene, vinete , nectarine, ciuperci
Informaţii contradictorii / echivoce privind tara de origine (Turcia / Egipt / Grecia) s-a constatat la produsele fistic, migdale, pepeni verzi, pepeni galbeni, portocale comercializate in jud. Tulcea şi anume pe eticheta de la raft pentru portocale era indicata originea ca fiind in doua tari si anume Turcia si Egipt iar pentru pepenii galbeni era indicata originea ca fiind tot in doua tari respectiv Grecia si Turcia , aceasta in conditiile in care acestea isi au originea intr-o singura tara.
Jud. Alba – ceapă roșie, struguri albi, usturoi cu informații eronate privind țara de proveniență respectiv pe eticheta producătorului este o țară de proveniență iar pe eticheta de prezentare la raft o altă țară. Aceeași deficiență s-a constatat și in jud. Alba (banane, salată aisberg, pepene Golia)
Jud. Suceava – pe eticheta de la raft era afisata o tara de provenienta iar pe ambalajele originale alta tara : rosii, rosii mini, ardei rosu, mere, lamai plasa, cirese.
Jud. Neamt (lămai plasa, mere), jud. Vaslui (roșii)
Jud. Galati – pere, caise, cirese.
Neafisarea la vanzarea cu amanuntul a tarii de origine, a categoriei de calitate si a soiului s-a constatat in jud. Vâlcea.
Lipsa informaţiilor privind ţara de origine şi categoria de calitate s-a constatat in jud. Arges, jud. Arad, jud. Hunedoara, jud. Timis, jud. Ialomita, jud. Neamt, Mun. Bucuresti (usturoi , portocale si ardei gras)
Jud. Mehedinti – usturoi, cartofi, ardei gras, vinete, ceapa, visine , mere, caise, rosii, banane, ciuperci
Jud. Gorj, jud. Olt (ceapa, cartofi), jud. Brasov, jud. Mures, jud. Sibiu, jud. Giurgiu (usturoi, cartofi, varza, ardei gras, ceapa, morcovi, rosii, castraveti, portocale, mere, banane, lamai, pepene,cirese, visine etc.)
Jud. Teleorman – banane, mere, pere, portocale, lămâi, pepeni, piersici, nectarine) şi legume (morcovi, cartofi, ceapă, usturoi, ardei, varză, roşii, castraveti, fasole
La 76% din operatorii economici controlaţi din judeţul Cluj s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la vanzarea cu amanuntul a legumelor si fructelor, neavand afisate in mod vizibil, in imediata apropiere a produselor, informatiile specifice cu privire la tara de origine si clasa de calitate pentru fiecare sortiment in parte.
Jud. Satu-Mare – lipsa afisare denumire produs (mere, kiwi, piersici, pere, banane, patrunjel frunze, ardei kapia, rosii, varza alba), tara de origine, categoria de calitate
Jud. Alba – cartofi albi, cartofi roșii, lămâi fără a se informa în mod corect consumatorii despre calitatea și originea acestora
Lipsa informaţiilor privind categoria de calitate s-a constatat in:
Jud. Brăila – piersici, nectarine, pepeni, roşii, cartofi, ardei gras, varză, vinete, dovlecei ,
Jud. Alba – varză, mere, roșii, cartofi, caise, vinete, caise, pepene galben, ardei roșu, ardei kapia
Jud. Tulcea, judetul Galati, jud. Buzau, jud. Sibiu, jud. Brasov, jud. Suceava, jud. Neamt
Lipsa indicării calibrului
Nu era specificat calibrul in cazul fructelor si legumelor comercializate de catre operatorii economici din jud. Galati.
Lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete:
Jud. Arad – fructele comercializate proveneau din afara României iar informațiile înscrise de producător/ambalator referitoare la denumire produs, soi, țară de origine, categoria calitativă, calibru nu erau traduse în limba română.
Jud. Mureş – legume și fructe cu informațiile de pe etichete netraduse în limba română;
Alte abateri
Jud. Alba – pătrunjel preambalat 300 gr/buc (conform etichetă producător), la care prin cântărire s-au constatat diferențe la cantitate între 10 g și 30 gr.
Jud. Suceava – caserole de ghimbir 200g/buc, cu lipsă la cantitatea declarată cuprinsă între 14g si 20 g.
Mun. Bucuresti – rosii plum cherry, ambalate in caserole de material plastic, care desi aveau declarat pe eticheta de produs o cantitate de 250g, din verificarea prin cantarire diretă pe un cantar verificat metrologic a rezultat o greutate de 152g si respectiv 232g, cantitatea determinata incluzand si ambalajul produsului.
- zmeura preambalata – caserole 200g, coacaze prambalate – caserole 126g, afine preambalate – caserole 200g, ghimbir preambalat – ambalaje 200g, la care in urma cantaririlor efectuate, pe un cantar verificat metrologic, au fost constatate abateri de la cantităţile nete declarate pe etichetele de produs si anume: 194g si 196g, 118g, 188g si respectiv 170g, cantităţile determinate incluzand si ambalajele produselor mentionate.
Neînscriere datei durabilităţii minimale la fasole boabe s-a constatat in jud.Alba.
Jud.Galati – fructe deshidratate, fara indicarea datei durabilităţii minimale
Jud. Alba – mix legume supă preambalat fără indicarea datei limită de consum
Jud. Sibiu – lipsa informare DDM la produsele: ciuperci, fasole alba, linte preambalate.
- rosii, castraveti , fasole pastai, fără să menţioneze data recoltarii.
Jud. Mehedinti – nementionarea denumirii ambalatorului la produsele ardei iute, ardei gras, cartofi, varza, nectarine si castraveti
Jud. Maramures – lipsa înscrierii denumirii produsului (piersici,ciuperci, ţelină, mărar, busuioc, fasole, mentă pepeni verzi şi galbeni)
Abateri privind desfăşurarea promoţiilor publicitare
Jud. Giurgiu – pe anuntul privind oferta cu pachetele promotionale de legume si fructe lipseau informatii privind perioada valabila a promotiei ori faptul ca oferta este valabila in limita stocului disponibil.
Jud. Suceava – legume – fructe la promotie, cu preturi reduse intre 5% si 33%, fara a se preciza perioada promotiei sau daca aceasta este in limita stocului disponibil.
Lipsa afişării preţului pe produs şi/sau a preţului pe unitatea de măsură sau neafişarea acestora în mod vizibil, pentru fructele şi legumele comercializate
Abaterea a fost constatată la un număr de 83 operatori economici (12% din totalul celor controlaţi) din:
Jud. Caras-Severin, jud. Hunedoara, jud. Timis, jud. Gorj, jud. Dolj, jud. Maramures, jud. Bihor, jud. Calarasi, jud. Ialomita, jud. Prahova, jud. Teleorman, jud. Vaslui, jud. Neamt, jud. Iasi, jud. Alba, jud. Brasov, jud. Mures, jud. Vrancea, jud. Alba
Neafişarea în mod vizibil, lizibil a preţurilor de vânzare ale produselor s-a constatat in jud. Bacau, jud. Olt, jud. Mehedinti, jud. Dambovita, jud. Botosani, jud. Mures.
Alte abateri
Neafişarea denumirii unităţii şi/sau orarului de funcţionare de către operatori economici din:
Jud. Arad, jud. Olt, jud. Cluj, jud. Constanta, jud. Giurgiu, jud. Ialomita
Neafisarea denumirii operatorului economic contrar prevederilor HG 348/2004, la comercializarea produselor in pietele agroalimentare din: jud. Giurgiu, jud. Vaslui, jud. Caras-Severin, jud. Salaj
Neafişarea plachetei TELEFONUL CONSUMATORULUI in jud. Braila.
Neafişarea Codului Unic de Înregistrare la Registrul Comerţului in: jud. Arad, jud. Hunedoara, jud. Cluj, jud. Calarasi, jud. Dambovita, jud. Teleorman
Lipsa verificării metrologice la cântarele din dotare s-a constatat in jud. Arad, jud. Satu-Mare, jud. Alba, jud. Giurgiu, jud. Vaslui, jud. Neamt, jud. Covasna, jud. Constanta
Sursa: ANPC
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*