Identifică cel mai bun loc pentru adăpostire în apropierea locului în care îți petreci mult timp, cum ar fi locuința, locul de muncă sau școala. Cele mai bune locuri sunt cele subterane și cele în mijlocul clădirilor din cărămidă sau beton.

Zonele în aer liber, vehiculele, rulotele NU oferă un adăpost adecvat. Caută subsolurile sau mijlocul clădirilor din cărămidă sau beton.

Citește și : Bomboanele de Crăciun – până la 70,3% zaharuri din glucide pentru 100 de grame de produs !

Asigurăte că ai un rucsac/bagaj de urgență pentru locurile în care s-ar putea să trebuiască să rămâi timp de (cel puțin) 24 de ore. Acesta ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate sau conserve, medicamente de urgență, un radio cu baterii pentru a obține informații în cazul în care se întrerupe curentul electric, o lanternă și baterii suplimentare. Dacă este posibil, depozitează provizii pentru mai multe zileDacă ai familie, ține cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uita de nevoile animalelor de companie.

Dacă vei fi pregătit, vei putea evita panica și deplasările inutile (risc expunere la radiațiiși vei rezolva problemele medicale minore la domiciliu, evitând aglomerarea centrelor medicale și a spitalelor.

Citește și : Reclamații Protecția Consumatorilor Neamț

Aplicația InfoCons cu peste 3.000.000 de produse agroalimentare, cosmetice, electronice și electrocasnice oferă acces direct la:

  • Harta cu adăposturile de protecție civilă ;
  • Scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice;
  • Scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii;
  • Toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional;
  • Alertele pentru produsele alimentare și nealimentare;

Sursa : Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Accident nuclear InfoCons Protecția Consumatorilor