Condiţii de intrare şi regim de şedere

Palestina nu deține un sistem propriu de eliberare a vizelor. Astfel, pentru intrarea în acest stat, nu este necesară îndeplinirea unor formalităţi de solicitare a vizei.

Pe teritoriul Palestinei se poate intra din Egipt, Israel şi Iordania, motiv pentru care cetăţenii români care doresc să călătorească în Palestina trebuie să verifice în prealabil, după caz, şi condiţiile de intrare în aceste trei state specificate.

La data de 19 iulie 2014 a intrat în vigoare Acordul între Guvernul României şi Guvernul Palestinei cu privire la eliminarea obligaţiei vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice.

În cazul în care se menționează că scopul călătoriei este deplasarea în Teritoriile Palestiniene, este posibil ca autoritățile israeliene să nu permită accesul prin Aeroportul Ben Gurion.În acest caz, autoritățile israeliene pot aplica, în pașaport, o ștampilă cu mențiunea “Doar Iudeea și Samaria” (Judea and Samaria only). În cazul în care aveți aplicată această ștampilă în pașaport, nu vă veți putea deplasa în Ierusalimul de Est sau în Israel.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă mai lungă pe teritoriul Palestinei să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Terorism

Există o ameninţare generală de terorism.

Vă recomandăm să manifestaţi atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în Palestina, să urmăriţi în mod constant evoluţia stării de securitate, să respectaţi atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale şi să păstraţi legătura cu Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Siguranţă şi criminalitate

Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apărea în zonele aglomerate (pieţe, centre comerciale etc).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • În timpul lunii Ramadanului, musulmanii țin post între răsăritul și apusul soarelui. În această perioadă nu se bea, mănâncă sau fumează. Sugerăm cetăţenilor români, ca un gest de curtoazie, să evite consumul de băuturi, mâncatul şi fumatul în locurile publice în timpul Ramadanului.
  • Nu fotografiaţi personalul militar sau de poliţie şi nici obiectivele militare sau de poliţie.
  • Sancţiunile pentru contrabanda şi traficul de droguri sunt severe. Cei prinşi în posesia acestora riscă pedeapsa cu închisoarea.
  • Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană, dacă este cazul) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să viziteze sau se află deja în Palestina sunt invitaţi să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact pentru eventualitatea unor situaţii de urgenţă.

Datele de contact ale Oficiului sunt:

Telefon: +972 2 296 1900

Fax:        +972 2 296 1800

E-mail:   ramallah@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere faptul că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Apelează rapid numerele de urgență din Palestina!

Condiții de angajare pe piața muncii

Condiţiile de acordare a permiselor de muncă în Palestina sunt reglementate de Rezoluţia Consiliului de Miniştri nr. 45 din 2004. Conform articolului 1 din actul normativ, niciun muncitor străin nu poate lucra pe teritoriul palestinian fără a deţine un permis de muncă eliberat de Ministerul Muncii palestinian. Cererea pentru obţinerea permisului de muncă se depune la biroul ministerului din circumscripția în care se va începe activitatea lucrativă. În acest sens, este necesară completarea unui formular tip, la care se vor anexa toate documentele solicitate (documentele sunt stabilite de către minister). Aprobarea se eliberează în interval de o lună de zile de la data depunerii cererii. Aprobarea se primeşte de la biroul unde a fost depusă cererea. Ministerul poate refuza cererea pentru permisul de muncă, fără a oferi o motivaţie.

Potrivit articolului 5 din Rezoluţia Consiliului de Miniştri nr. 45 din 2004, permisul de muncă poate fi acordat pentru o perioadă care să nu depăşească un an de zile.

Permisul poate fi reînnoit în baza unei cereri. În acest sens, se  vor anexa documentele solicitate de Ministerul Muncii şi cererea de prelungire din partea angajatorului.

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Pentru urgenţe medicale, se poate apela telefonic numărul 101 pentru a chema o ambulanţă, sau 144 pentru a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

Condiţii privind traficul auto

Conduceți preventiv.

  • Circulaţia auto: Prioritatea este de dreapta.
  • Parcarea se face în zonele marcate cu alb/ negru. Există parcări contra cost.
  • Limitele de viteză admise: 50 Km/h în oraş 90 km/h în afara oraşului
  • Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
  • Starea drumurilor în Cisiordania este acceptabilă.
  • Transportul public nu este recomandat.

Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la repararea autovehiculului.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anunţaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare. În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

Asigurarea auto din Israel nu acoperă incidentele în trafic care au loc în Cisiordania. Dacă intenţionaţi să conduceţi în Cisiordania, o asigurare auto poate fi mai uşor de obţinut de la o companie din Ierusalimul de Est decât de la marile companii din Israel.

Stilul de condus în Cisiordania este agresiv, iar ambuteiajele în trafic frecvente. De multe ori, conducătorii auto locali schimbă direcția sau banda de mers fără să semnalizeze sau opresc brusc.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal