Condiţii de intrare şi regim de şedere
Atenţie! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Djibouti.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Djibouti.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Ameninţări teroriste
Grupările teroriste regionale, inclusiv cele asociate cu al-Qaida și al- Shabaab, continuă să amenințe interesele occidentale și alte ținte potențiale în Republica Djibouti.
Atacul produs la 21 septembrie 2013 asupra unui mall de lux din Nairobi ilustrează amenințarea împotriva civililor din Africa de Est. La 24 mai 2014, în Djibouti, o explozie într-un restaurant frecventat de străini, a ucis trei persoane și a rănit câteva zeci.
Ministerul Afacerilor Externe vă recomandă să manifestați atenție sporită în locuri aglomerate și să monitorizați presa locală.
Apelează rapid numerele de urgență din Djibouti!
Siguranţă şi criminalitate
Nivelul criminalității este în creștere, cu numeroase atacuri în scop de jefuire. Manifestați vigilență în locuri publice frecventate de străini, cum ar fi hoteluri, restaurante, cluburi de noapte și zone comerciale. Nu afișați bunuri de valoare și asigurați-vă că obiectele personale, inclusiv pașaportul și alte documente de călătorie, sunt păstrate în siguranță.
În Djibouti au loc frecvente demonstrații politice.
Ministerul Afacerilor Externe vă recomandă să evitați orice adunare publică, deoarece există potențial ridicat de recurgere la violență.
Sistemul medical
Date fiind posibilităţile limitate de asistenţă medicală din Republica Djibouti, MAE recomandă cetăţenilor români care suferă de anumite afecţiuni şi celor însoţiţi de copii mici să evite călătoriile în această ţară.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate cu clauză de repatriere înainte de a pleca într-o călătoriepe teritoriul acestui stat.
Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând www.cnas.ro.
Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli, cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.
Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziţiona de pe stradă; consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de apă de la robinet; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).
MAE recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.
Condiţii privind traficul auto
Conducătorii auto și pietonii trebuie să fie precauți în capitală.
Evitați călătoriile după lăsarea întunericului. Străzile sunt înguste, prost întreținute și lipsite de iluminare adecvată. Obiceiurile locale de conducere, pietonii, animalele libere pe străzi și viteza excesivă prezintă riscuri suplimentare. Poliția obișnuiește să instaleze baraje rutiere din valuri de sârmă ghimpată, care pot fi dificil de observat pe timp de noapte.
Trecerile la nivel de cale ferată nu sunt semnalizate corespunzator.
În cazul unui accident, conducătorul auto trebuie să aștepte până când poliția ajunge la locul accidentului.
Înainte de efectuarea călătoriei, contactați Ambasada României la Addis Abeba, Etiopia, Ambasada României la Cairo, Egipt, sau autoritățile locale pentru cele mai recente informații privind starea de securitate.
Având în vedere că stațiile de benzină care operează sunt situate la distanțe considerabile (mai ales în orașele Djibouti, Ali Sabieh, Dikhil, Tadjourah și Obock), trebuie să vă asigurați că aveți suficient combustibil la bord înainte de începerea călătoriilor lungi.
Deși Djibouti a fost declarată o țară sigură din punct de vedere al minelor, vă recomandăm să călătoriți doar pe drumuri asfaltate, în special în raioanele de nord Tadjourah și Obock, precum și în cartierul Ali Sabieh în partea de sud, unde au fost descoperite mai multe mine în trecut.