Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Columbia în scopuri turistice, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară.

Pentru a putea intra în Columbia, cetăţenii români care călătoresc în scop turistic trebuie să deţină un paşaport valabil cel puţin şase luni de la momentul intrării şi să facă dovada unui bilet de călătorie dus-întors.

Perioada legală de şedere este de până la 90 de zile, termen care poate fi prelungit la Direcţia pentru Străini (Dirección de Extranjería) – Departamentul Administrativ de Securitate (DAS) din Bogota (calle 100, nr.11B-27, tel. 601.72.69) sau din orice capitală de departament.

Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei.

Columbia nu are ambasadă în România. Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Columbiei în Polonia – adresa: Str. Zwyciezcow nr.29, 03-936, Varşovia, Polonia, Tel. (+48 22) 617.09.73 sau 617.71.57, Fax: (48 22) 617.66.84.

Cetăţenii români, cu viză valabilă pentru o durată mai mare de 6 luni, trebuie să se înscrie în registrul de străini al Departamentului Administrativ de Securitate.

De asemenea, cetăţenii români care vizitează Columbia pot obţine informaţii online, în limba spaniolă sau engleză accesând:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Columbia?

Cetăţenii români care se deplasează în Columbia în scop lucrativ, trebuie să prezinte la intrarea în ţară o viză de muncă eliberată de Ambasada Columbiei la Varşovia.

Conform legislaţiei columbiene (Decretul 834/24.04.2013), vizele de muncă sunt de 4 tipuri: TP-4, TP-9, TP-12, TP-13. Documentele necesare pentru eliberarea acestor vize se află pe site-ul acestei ambasade şi diferă în funcţie de tipul de contract de muncă sau activitate prestată.

În cazul în care viza de muncă obţinută are o valabilitate mai mare de 3 luni, cetăţeanul român trebuie să se înscrie în Registrul pentru Străini şi să obţină o carte de identitate provizorie pentru cetăţeni străini.

În funcţie de tipul de muncă prestat, acolo unde este cazul, străinul trebuie să prezinte diplomele obţinute în România, cu apostila de la Haga, recunoscute de sistemul de învăţământ columbian, în vederea obţinerii licenţei necesare practicării profesiei respective.

Străinul care desfăşoară o activitate lucrativă în Columbia are obligaţia să se afilieze la sistemul general de asistenţă socială (sănătate, pensie şi risc profesional).

Dacă străinul dovedeşte că este afiliat la sistemul de pensie din ţara sa sau din altă ţară, afilierea la sistemul de pensie din Columbia este opţională.

Conform legislaţiei columbiene, cetăţeanul străin care lucrează în Columbia are următoarele drepturi:

  • încheierea unui contract de muncă;
  • primirea unui salariu stabilit pentru munca prestată;
  • afilierea la sistemul de asigurări sociale;
  • afilierea la o organizaţie sindicală;
  • bonusuri (prime);
  • concediu plătit.

În cazul în care drepturile sale sunt încălcate, poate denunţa aceste abuzuri.

În cazul în care străinul încalcă legislaţia în domeniul muncii din Columbia, poate fi sancţionat cu amendă, sau expulzat.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Columbia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Riscul ameninţărilor teroriste în Columbia este ridicat.

Siguranţă şi criminalitate

Columbia este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi de traficul de droguri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea avertismentului de călătorie emis pentru acest stat : www.mae.ro/travel-alerts/2900.

Atenţie! Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile în zonele rurale, în zonele montane, în regiunile de graniţă, precum şi în departamentele din nordul, sudul şi estul ţării controlate doar parţial de forţele de ordine din această ţară.

Poliţia rutieră (Policia de carreteras) emite periodic avertismente privind siguranţa pe drumurile publice şi poate fi consultată în acest sens la numerele de telefon: 4288080 sau de la un telefon mobil: *767.

În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării) sau în zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri.
  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării. De menţionat că, în tot timpul anului în Columbia, se întunecă foarte devreme (în jurul orei 6 p.m.).
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit, telefoanele mobile şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze, este indicat să păstrați atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie tot timpul ridicate, iar uşile blocate.
  • Pentru schimb valutar, se recomandă doar băncile şi casele de schimb unde se cere întotdeauna paşaportul.
  • Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute, în special atunci când oferă băuturi, ţigări, mâncare.
  • Taxiurile pot fi utilizate numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. În Columbia se pot folosi aplicațiile „Easy Taxi”, „Uber” sau „Tappsi” care conferă indici mai rezonabili de siguranță.
  • Este recomandat ca deplasarea între oraşe să fie efectuată cu avionul, iar dacă este absolut necesară deplasarea cu automobilul, aceasta trebuie să se facă în cursul zilei.

Pentru orice situaţie de urgenţă privind siguranţa personală, poate fi contactată Poliţia Antisechestru GAULA (Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal) la numerele de telefon 165 sau 328 22 22.

În situaţia unor incidente grave (accidente, tâlhării) se impune contactarea imediată a autorităţilor la următoarele numere de urgenţă:

 

  • Poliţia Naţională: 112315 91 88428 76 45
  • Poliţia locala (Bogota): 423 82 30573 04 00
  • Poliţia pentru Turism (în Bogota): 334.25.01 int. 376
  • Centrul de Atenţie Imediată (CAI): 156
  • Departamentul Administrativ de Securitate (DAS):153408 80 00
  • Salvare: 125217 83 34235 51 66
  • Pompieri: 119
  • Informaţii: 113

Apelează rapid numerele de telefon din Columbia!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Dacă intenţionaţi să călătoriţi în regiunile amazonice, vă sfătuim să urmaţi tratamentul preventiv împotriva malariei şi să vă vaccinaţi împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi să consultaţi site-ul OMS.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt în general aceleaşi ca în România. Există restricţii de circulaţie în marile oraşe, când, în anumite intervale de timp, pot circula fie automobilele cu număr par, fie cele cu număr impar.

Este obligatorie folosirea fazei scurte în afara localităţilor şi în timpul zilei.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor naţionale este bună, cu exceptia celor din zonele muntoase şi a celor inundabile.

Accesul pe autostrăzi se face cu plată.

  • Centura de siguranţă

Este obligatorie în localităţi şi în afara lor pentru şofer si pasagerul din dreapta faţă.

Motocicliştii sunt obligaţi să poarte cască şi vestă reflectorizantă cu numărul de înmatriculare.

  • Limitele de viteză admise:
    • în localităţi: 60 km/h
    • în afara localităţilor: 80 km/h
    • pe autostradă 90 km/h
  • Parcarea

Trebuie avut în vedere faptul că în Bogota este interzisă parcarea pe arterele principale. În caz contrar, amenzile sunt foarte mari.

În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandate parcările publice.

 

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc nu este recunoscut în Republica Columbia.
Se eliberează permis persoanelor începând cu vârsta de 16 ani, cu restricţia de a nu conduce în afara localităţilor până nu împlinesc vârsta de 18 ani.

  • Transportul public

În Columbia, nu există un sistem de căi ferate naţionale.

Toate oraşele capitală de departament au aeroport.

Există, de asemenea, companii de autobuze pentru deplasarea în interiorul ţării.

Singurul oraş din Columbia care are metrou este Medellin.

În Bogota, există sistemul rapid de autobuze Transmilenium, care străbate oraşul de la Nord la Sud şi de la Est la Vest, cu bandă de circulaţie rezervată în exclusivitate.

Există de asemenea, nenumărate companii private de autobuze şi microbuze cu un traseu afişat pe parbriz, dar fără staţii fixe pentru călători, care opresc oriunde există solicitări de urcare sau coborâre.

 

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul oricărui tip de accident, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere.

Telefoane locale utile în cazul accidentelor rutiere: 127.

Utilizarea cărţilor de credit

În Columbia sunt agreate American Express, Visa, Master Card.

Reglementări vamale

Se poate intra şi ieşi în/din Columbia cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută.

Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoare de 1.500 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Regimul animalelor de companie

Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi, pentru acesta:

  • carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau in engleză;
  • vaccinul antirabic în termen de valabilitate;

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal