In perioada 25 – 26 februarie 2015, o delegatie a Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, s-a deplasat la Viena, la Universitatea de Stiinte Economice si Afaceri, Institutul pentru Management Sustenabil pentru a participa la cursul “Introducere in productia de minerale si metale`. Cursul are ca drept scop introducerea notiunilor de baza legate de producerea metalelor si mineralelor, a tehnologiei din spatele acestora precum si impactul social, economic si de mediu.
Cursul a fost interactiv, s-au testat proprietatiile mineralelor, s-a facut o prezentare a utilajelor folosite in industria miniera, capacitatilor de productie din tarile nordice si au avut lor ateliere de lucru in cadrul carora s-au abordat diferite teme, printre care:
- Impactul asupra mediului
- Influentele negative si pozitive asupra mediului social
- Viziunile asupra industriei mineritului in viitor
Cursul a fost organizat in cadrul Proiectului Cobalt, finantat prin FP7 avand ca tema “Rolul societatii civile si industriei in dezvoltarea consumului si productiei sustenabile » organizat de InfoCons – InfoCons.
In cadrul cursului au participat reprezentanti ai: mediului universitar, cercetatori, industriei si organizatiilor neguvernamentale.
InfoCons este partener alaturi de University of Economics of Business-Institutul de Management al Sustenabilitatii din Viena (Austria), Institutul Ecologic Gemmeinnutzige GmbH din Berlin (Germania), Universitatea Tehnologica din Lulea (Suedia), Departamentul de Inginerie a Mediului si Resurselor Naturale și TECNOMA, S.A. din Madrid (Spania) in cadrul Proiectului COBALT.
COBALT este un proiect european care isi propune sa aduca aduca laolalta reprezentanti ai industriei, ai societatii civila, entitati din domeniul cercetarii si autoritati publice pentru a stimula o dezbatere eficienta pe tema materiilor prime.
Proiectul isi propune sa contribuie la eficientizarea constientizarii, a invatarii si a transferului de cunoastere in domeniul utilizarii sustenabile a materiilor prime si se concentreaza asupra identificarii celor mai bune metode de a pune in practica viitoarele activitati de inovare . El va explora modul in care nevoile industriei europene si ale societatii civile pot fi abordate simultan prin inovare.
Proiectul va aborda problematici precum siguranta resurselor sau managementul materiilor prime. Obiectivele proiectului COBALT se concentreaza in jurul stimularii schimbului dintre diferite grupuri interesate de utilizarea sustenabila a materiilor prime, cu un focus special asupra industriei si organizatiilor societatii civile si va cauta modalitati optime de a dezvolta managementul materiilor prime.
Prin intermediul proiectului vor fi sprijinite universitatile, intreprinderile mici si mijlocii, pentru a dezvolta initiative de cercetare in domeniul geologiei, vor fi identificate deficiente si vor fi gasite modalitati optime de a le depasi. Vor fi stimulate parteneriatele intre intreprinderile mici si mijlocii si organizatiile societatii civile.
Prezenta Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania este o sansa pentru schimbarea de mentalitate din Romania in domeniul utilizarii sustenabile a materiilor prime si pentru constientizarea importantei problematicii proiectului pentru dezvoltarea unei economii aflate in acord cu exigentele lumii contemporane.
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federatiei Asociațiilor de Consumatori.
Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!