Etichetă curată ? Mezeluri tip crenvurști cu cei mai frecvenți aditivi alimentari ! Alegi bine , te simți bine !

Etichetă curată ? Mezeluri tip crenvurști cu cei mai frecvenți aditivi alimentari ! Alegi bine , te simți bine !

Cuprins InfoCons Protecția Consumatorilor :

1. TOP aditivi alimentari  / E-uri regăsiți frecvent în mezelurile tip Crenvursti ce au facut obiectul studiului InfoCons Protecția Consumatorilor

InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza : De ce este periculos să lucrezi cu un terapeut neavizat, mai ales acasă la domiciliu – InfoCons protectia consumatorului de terapie

1. TOP aditivi alimentari  / E-uri regăsiți frecvent în mezelurile tip Crenvursti ce au facut obiectul studiului InfoCons Protecția Consumatorilor

InfoCons protectia consumatorilor te informeaza cu privire la mezelurile tip Crenvursti : Din punct de vedere al tipului de aditivi alimentari  / E-uri regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

  • 95.45 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E250 – Nitrit de sodiu

E250 – Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume mezeluri conţinând  acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.

  • 77.27 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E300 – Acid ascorbic

E300 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.

Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.

  • 36.36 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E450 – Difosfati

E450 – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în mezeluri alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.

  • 31.82 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență Trifosfati E 451;

E 451 – Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.

  • 31.82 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E301 – Ascorbat de Sodiu

E301 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii mezelurilor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în mezeluri de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : De Ziua Constituției României , rămâneți informați despre drepturile voastre cu ajutorul Aplicației de Protecția Consumatorilor InfoCons !

  • 22.73 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E262 – Diacetat de Sodiu

E262 –  Aditiv alimentar – sărurile de sodiu ale acidului acetic (E 260), acidul care dă oțetului gustul caracteristic. Sunt obținuți, de obicei, prin fermentație bacteriană a surselor de zahăr sau prin sinteză chimică.

  • 13.64 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E621 – Monoglutamat de Sodiu

E450 – Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă.

Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul  natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate  adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare.  O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.

  • 13.64 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E415 – GUMA DE XANTAN

E415 – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în mezeluri lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, mezeluri din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, mezeluri din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

  • 13.64 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E407 – Caragenan

E407 – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în mezeluri lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, mezeluri din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, mezeluri din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Etichetă curată ? Mezeluri tip cârnați cu cei mai frecvenți aditivi alimentari ! Alegi bine , te simți bine !

  • 9.09 % dintre mezelurile tip crenvursti  studiate au în componență Alginat de Sodiu E 401 ;

E 401 – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare. Este sarea de sodiu a acidului alginic. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate mezelurile lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, mezeluri din carne, suplimente alimentare etc.

  • 9.09 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E120 – Carmin

E120 –  Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine animală. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, mezeluri din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, în cantităţile prevăzute de reţete.  Este un colorant foarte solubil în apă, izolat din insecta Coccus cacti, care trăieşte pe diferite specii de plante suculente. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi.

  • 9.09 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență Acid Citric E 330 ;

E 330 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelifianţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

  • 9.09 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență Guma Guar E 412 ;

E 412 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelifianţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete .

  • 9.09 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență Lactat de potasiu E 326 ;

E 326  Aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate, sechestrant şi afânător (agent de creştere).

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, budinci, lapte condensat sau praf, în unt şi produse din zer, în grăsimi tartinabile, emulsii diverse, creme dulci, îngheţată, fructe procesate şi conservate, produse din legume, carne, peşte, ouă, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, orez şi paste făinoase prefierte, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mezeluri ultraprocesate curate ?! Salam Victoria cu până la 8 aditivi alimentari E-URI ! Mănânci bine , trăiești bine cu InfoCons !

  • 4.55 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E471 – MONO- SI DIGLICERIDELE ACIZILOR GRASI

E471 – Aditivi alimentari cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează  în cantităţile prevăzute de reţete în mezeluri lactate, deserturi pe bază de grăsimi emulsionate, lapte sau fructe, mezeluri din legume şi fructe, conserve de legume în oţet, mezeluri de cofetărie şi patiserie, îngheţată, paste făinoase, orez, deserturi pe bază de cereale şi/sau amidon, mezeluri din peşte, ouă, sosuri, condimente, supe, salate, mezeluri dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.

  • 4.55 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E325 – Lactat de Sodiu

E325 – Lactatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate. Comercial, este obținut prin fermentația bacteriană a surselor de zahăr, cum ar fi amidonul sau melasa. E325 este considerat, în general, un aditiv inofensiv și are un risc foarte scăzut pentru majoritatea oamenilor. Doza zilnică admisă nu este limitată (se folosește pe principiul quantum satis – în cantitățile prevăzute de rețete).

  • 4.55 % dintre mezelurile tip Crenvursti au in compozitie aditiv alimentar E331 – Citrati de Sodiu

E331 –  Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în mezeluri pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

  • 4.55 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență ALGA MARINA EUCHEUMA PRELUCRATA E 451;

E 407a – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din alga Euchema. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mezeluri tip Salam Sinaia cu până la 5 aditivi alimentari / E-uri ! Alegi bine , te simți bine !

  • 4.55 % dintre produsele tip crenvursti  studiate au în componență Guma Tara E 417 ;

E 417 – Aditiv alimentar de origine vegetală, cu rol de stabilizator şi agent de îngroşare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

  • 4.55 % dintre produsele tip crenvursti  studiate au în componență 5′- ribonucleotide disodice E 635 ;

E 635  Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este amestecul sărurilor de sodiu ale acidului guanilic şi acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii şi guanilaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

  • 4.55 % dintre produsele tip crenvursti studiate au în componență Tocoferol E 306 ;

E 306 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în seminţele plantelor oleaginoase, cunoscut şi sub denumirea de vitamina E. Se extrage din uleiuri vegetale bogate în vitamina E, dar poate fi obţinut şi pe cale sintetică.

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : 14 zile până la Crăciun ! Atenție la Mezelurile de tip Crenvurști cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri și 18.55 grame de proteine pentru 100 grame de produs !

 

Semnatura : Deparatmentul InfoCons de Studii și Teste Comparative

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal