InfoCons protectia consumatorilor te informeaza : Cum stabilim gradul de prospetime al produselor alimentare ?

Laptele – este inapt  pentru consum laptele care contine sedimente, are un aspect neomogen, contine impuritati, are un aspect mucilaginos, culoarea trebuie sa fie galbuie, gustul trebuie sa nu fie strain. Este interzisa comercializarea laptelui care provine de la animale bolnave sau suspecte de boala, precum si de la cele care au fost tratate cu diverite substante: antibiotice, saruri de arsen, mercur etc. Este interzisa introducerea de amidon, faina, conservanti, neutralizanti. Laptele nepasteurizat se comercializeaza numai prin unitati specializate (automate) care au afisate la vedere „Inregistrarea Sanitar Veterinara” si care trebuie sa faca dovada ca laptele provine din propria fema.

Laptele praf se prezinta ca o pulber fina de culoare alb- galbuie, omogena, fara aglomerari stabile, particule arse, fara gust si miros strain.

Laptele concentrat  se prezinta ca un lichid vascos, omogen, culoare alb – verzuie; laptele concentrat cu adaosuri de zahar, cacao, siropuri de fructe au caracteristicile senzoriale specifice acestor adaosuri.

Produsele lactate acide trebuie sa aiba aspect omogen, culoare alb – galbuie, iaurtul nu trbuie sa aiba bule de gaz, frisca pentru consum trebuie sa provina din smantana pasteurizata. Produsele lactate nu trebuie sa contina conservanti, neutralizanti de aciditate sau alte substante staine de lape neautorizate.

Branzeturile nu trbuie sa prezinte balonare, in sectiune nu trebuie sa aiba zone de mucegai ( cu exceptia branzeturilor fermentate cu mucegai in pasta). In aceasta grupa de produse este interzisa adaugarea  de grasimi de alta natura de cat cele lactate, substante amidonoase, coloranti sau conservanti.

 

Citeste : InfoCons protectia consumatorilor te informeaza : Drepturile de proprietate intelectuală în industria alimentară

Untul din smantana pasteurizata trebuie sa se prezinte ca o masa onctuasa, omogena, de culoare alb – galbuie in toata masa, cu gust si miros specifice.

Carnea zvantata, refrigerata, congelata. Este interzisa comercializarea pentru consum uman carnea care prezinta o suprafata lipicioasa, pete de mucegai, semne de infestare, consistenta redusa (la apasare raman urmele digitale), cu lichid sinovial tulbure, grasime cu aspect mat si colorata in roz, cu miros neplacut , putred, maduva oaselor de culoare cenusie , murdara, cu miros de ranced sau fetid. Bulionul obtinut dupa fierbere si sedimentare este tulbure. Carnea congelata trebuie sa aiba suprafata de culoare mai inchisa fata de carnea proaspata, consistenta produsului trebuie sa fie tare, tendoanele sa aiba culoarea alba cu reflexe sidefii. Dupa decongelare lenta la +5gr.C – caracteristicele senzoriale trebuie sa fie asemanatoare carnii zvantate si refrigerate. Se admite culoarea roz – rosietica a tesutului conjuctiv lax si a tesutului gras . se interzice recongelarea carnii decongelate.

Carnea tocata, acest produs trebuie sa fie pregatit numai din carne zvantata sau refrigerata, nu tebuie adaugata apa, substantanta amidonoasa, preparate din carne, organe (plamani, splina, rinichi, inima etc.). acest produs nu trbuie sa aiba semne de alterare sau sa fie lipicioasa, filanta, cu miros de fermentatie sau alt miros strain.

Carnea sarata sau afumata, la aceastagrupa de produse se veifica in primul rand lipsa petelor de mucegai, mazga, consistenta nu trebuie sa fie scazuta, gustulsi mirosul sa nu fie acru, ranced sau oricare gust si miros strain, saramura sa nu fie cu spuma sau pelicula la suprafata.

Prparatele de carne proaspete sau afumate, sunt respinse de la consum preparatele de carne cu suprafata lipicioasa, mucegaita, membrana crapata, compozitie  neaderenta de invelis, cu goluri in compozitie, cu acumulari de apa sau grasime sub membrana, cu gust si miros de alterat, acru, ranced, sau alt miros si gust strain. In preparatele de carne ete interzisa introducerea adaosului de la alte preparate, carne din conserve sau semiconserve. Substantele colagenice nu trebuie sa depaseasca 20%  cu exceptia  carnatilor caltabosilor tobelor la care se admite pana la 30%.

Carne de pasare, nu este admisa sacrificarea  pentru consum uman a pasarilor care au creasta si barbitele de culoare bruna, ochii retractati in orbite,  ciocul fara luciu, cu mucozitati vascoase in cavitatea bucala, piele umeda de culoare cenusie – galbuie, cu pete verzi; pe sectiune, suprafata luciousa cu miros modificat pana la putrid, grasime cu gust ranced, tesutul muscular de culoare rosie inchisa sau cenusie, carnea cu consistenta redusa, dupa fierbere si sedimentare  bulionul rezutat sa nu fie tulbure, cu miros putrid, ranced.

 

Citeste si : InfoCons protectia consumatorilor te informeaza : Dilema proprietatii intelectuale

 

Peste refrigerat sau congelat (examinat dupa decongelare), nu se admite in consum pestele proapat, refrigerat sau congelat cu urmatoarele defecte: solzii partial decolorati si care se desprind cu usurinta ( cu exceptia heringilor si scrumbiilor), corpul acoperit cu mucus urat mirositor, ochii retractati in orbite, cu corneen opaca, branhiile de culoare cenusie sau bruna, cu mucus abundent, miros usor putrid, tesut muscular flasc ( la apasare cu degetul amprenta digitala revine incet si partial, musculatura se desprinde usor de pe oase), peretele abdominal moale sau rupt, cavitatea generala cu lichid sanguinolent, viscerele inmuiate si cu miros neplacut, dupa fiebere si sedimentare bulionul rezultat sa nu fie tulbure si cu miros neplcut.

Peste sarat si afumat, este neacceptat consumului produsul care contine solzi usor detasabili, (cu exceptia heringilor si scrumbiilor), branhiile cu miros strain si cu mucus abundent, consistenta scazuta, musculaturara care se desprinde usor de pe oase, tesutul paravertebral cu urme de sange, miros sau gust de acru, ranced, de mucegai sau putrid. Este util a se studia cu atentie lipsa parazitilor.

Legume si fructe proaspete si congelate, in primul rand trebuie sa analizamca aceste produse sunt la maturitate deplina pentru a putea fi consumate, partea comestibila sa aiba culoarea specifica, fara urme de rozatoare, fara pete de putrefactie, sa fie de consistenta tare specifica fiecarui produs, fara miros sau gust straine, diensiunile partii comestibile sa se incadreze in limite normale. Comercializarea acestor produse se realizeaza numai in spatii autorizate.

Legumele si fructele murate, in saramura sau marinate in otet sa aiba gust si miros caracteristic, de consistenta normala, lichidul de murare trebuie sa fie limpede sau slab opalescent si sa nu prezinte impuritati sau „floare”

Conserve si semiconserve ermetic inchise, in momentul cand cumparam aceste produse trbuie sa verificam urmatoarele: sa nu fie ambalajul bombat, deformat, sa nu fie scurgeri de continut, ambalajul metalic sa nu prezinte urme de rugina, se va verifica cu atentie toate imbinarile la ambalajele din tabla.

Produsele alimentare de origine vegetala specifice de import, Din aceasta categorie fac parte urmatoarele produse: boabe de cafea, boabe de cacao, ceai, arahide, alune, masline, citrice, banane, curmale, stafide, smochine, ananas, chiwi, avocado, cocos, mango, rodii. Trbuie sa analizam organo – leptic urmatoarele: boabele de cafea,  cacao, masline sa nu fie infestate. Suprafata produselor: cafea boabe, alune, arahide, alune, boabe de cacao, sa nu prezinte urme de mucegai, acestea produc, prin activitatea lor, toxine ( aflatoxina, ocratoxina), toxice pentru organism. Nu trbuie sa prezinte urme de rozatoare, cafeaua solubila nu trbuie sa aiba aglomerari.

Fainurile alimentare, in aceasta categorie de produse se urmareste sa nu fie prezente aschiile metalice rezultate de la procesare, sa nu fie aglomerate, sa nu fie urme de rozatoare si insecte, sa nu aiba miros de mucegai sau impuritati minerale (pulberi de praf, nisip etc.).

Painea si produsele de panificatie, constitie o pondere ridicata in consum si sunt comercializate intr-o gama foarte variata, sun produse realiate de un numar mare de agenti economici. Din aceste considerente exista un risc alimentar important. Trebuie avut in vedere gradul de prospetime, culoare cojii sa fie de la galben auriu pana la caramiziu; functie de sortiment. Aceste produse trebuie sa fie bine coapte, sa fie suficient crescute, lipsa urme de mucegai sau crapaturi mari pe suprafata cojii, miezul trebuie sa fie fara goluri, nesfaramicios.  Cele mai multe defecte sunt legate de calitatea fainii folosite: prezenta impuritatilor, miros de mucegai, gust amar sau acru, cand sunt folosite fainuri slabe se utilizeaza amelioratori care, daca nu sunt corect dozati altereaza gustul  specific produsului, dar si sanatatea consumatorului, ( producatorul este obligat sa inscrie pe eticheta produsului prezenta acestora). Se interzice a se cunsuma painea al carui miezeste filant.

 

Citeste si : InfoCons protectia consumatorului te informeaza : E445Esteri glicerici ai răşinilor lemnoase

Miera de albine, cele mai mari riscuri la mierea de albine sunt determinate de adaosurile de: apa, glicerina, zahar, glucoza, dextrina, melasa, amidon, arome, coloranti, indulcitori sintetici, conservanti, poate fi fermentata, acida, mucegaita,

Bauturi racoritoare,  trbuie sa aiba un aspect de lichid omogen, limpede sau opalescent, fara sediment sau impuritati in suspensie, culoarea si aroma trebuie sa fie specifice materiilor prime folosite.  Mirosul  sa nu fie de fermentat sau de mucegai. Gustul sa fie dulce sau dulce acrisor, usor acidulat al celor ce contin CO2 .

Vinuri, aceste produse se obtin din struguri si nu din coacaze, miere, agrise etc. Acest produs nu trbuie sa fie tulbure, cu sedimente, filant, atins de otetire si amareala, cu miros de H2S, de mucegai, de doaga sau modificari de culoare generata de contactul cu oxigenul. Nu sunt admise pentru consum vinurile care contin acizi minerali si sarurile acestora, coloranti, arome, indulcitori, conservanti, sau glicerina.

De regula produsele alimentare sunt ambalate si este dificil ca la cumparare sa identificam neconformitatile indicate mai sus. In majoritate cazurilor neconformitatile se manifesta pe loturi mai mari de produse  si mai putin pe produse unicat. Este recomandabil ca fiecare consumator, in cazul in care constata ca un produs alimentar este neconform,  in primul rand sa nu il consume, apoi sa reclame la vanzator dupa care sa anunte imediat o institutie a statului care se ocupa de protectia consumatorului.

Autor :  ING. EXPERT IND. ALIMENTARA Vian BOBOCEA

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și