Anual, în data de 29 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare asupra Risipei Alimentare . Marcând cel de-al cincilea an al evenimentului, accentul din acest an este pus pe necesitatea urgentă de investiții financiare pentru a sprijini eforturile de reducere a pierderilor și risipei de alimente, de a atinge obiectivele climatice și de a avansa Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare asupra Risipei Alimentare, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument util pentru a face alegeri informate în ceea ce privește produsele alimentare.
Citește și : Trafic.ro, primul serviciu românesc de monitorizare și analiză a traficului web – upgradat cu ultima tehnologie din domeniu!
Cu ajutorul Aplicației Europene Gratuite InfoCons , consumatorii pot verifica dacă produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță ! În secțiunea de Alerte a Aplicației, cetățenii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.
Prin intermediul secțiunii de Alerte a Aplicației Europene InfoCons , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele alimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:
- Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche) ;
- Descriere explicită a produsului ;
- Țările vizate ;
- Problema identificată cu produsul ;
- Gradul de risc .
Află mai multe despre ALERGENII ALIMENTARI ! InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Aplicația Europeană InfoCons este un instrument util și gratuit, care poate fi folosit în 33 de limbi. Cu ajutorul aplicației, consumatorii pot lua propriile decizi referitor la ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare al etichetei produselor. Astfel , oricine poate accesa în limba maternă următoarele următoarele informații utile :
- Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
- Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri ;
- Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant : cantitatea de sare si zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă) ;
- Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
- Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
- Alerte în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene ;
- Dicționar de terminologie în domeniul protecției consumatorilor, mediului, bancar financiar, muncă, asigurări, energie, etc. ;
Citește și : Studiu InfoCons : Parizer cu Carne de Pasăre cu până la 10 E-uri și 5 grame de zaharuri
9 Sfaturi pentru reducerea Risipei Alimentare !
- Cumpără inteligent și în cantități moderate!
- Evită să faci cumpărături pe stomacul gol;
- Gândește-te bine înainte de a profita de ofertele „2 la preț de 1”.
- Folosește resturile alimentare creativ!
- Transformă pâinea veche în crutoane delicioase;
- Resturile de legume pot fi folosite pentru a face un concentrat de legume;
- Părțile neutilizate ale peștelui pot fi perfecte pentru o supă concentrată.
- Verifică ce ai acasă și planifică mesele corespunzător!
- Planifică-ți un meniu săptămânal și fă o listă de cumpărături;
- Înainte de a face cumpărături, verifică stocul din casă;
- 43% din alimentele risipite se aruncă deoarece se strică.
- Alege fructe și legume care nu arată perfect!
- Multe legume și fructe sunt aruncate din cauza formei, dimensiunii sau culorii, deși sunt la fel de hrănitoare și gustoase.
- Planifică-ți porțiile corect!
- Cerealele și alte alimente își măresc volumul la preparare;
- Folosește palma, pumnul sau căușul mâinii pentru a măsura porțiile de carne, pește sau legume.
- Acordă atenție modului de păstrare și depozitare a alimentelor!
- Utilizează recipiente din sticlă sau oțel inoxidabil pentru păstrarea alimentelor;
- Evită să depozitezi fructele și legumele în pungi de plastic etanșate;
- Folosește etichete pentru produsele din congelator.
Citește și : Noile reguli pentru pasagerii curselor aeriene din Europa
- Citește etichetele și învață diferențele dintre „A se consuma de preferință înainte de…” și „A se consuma până la…”!
- 40% dintre europeni confundă termenii de valabilitate;
- „A se consuma până la…” se aplică produselor perisabile, cum ar fi carnea, peștele și salatele gata preparate;
- „A se consuma de preferință înainte de…” se referă la alimente congelate, uscate sau conservate.
- Transformă resturile alimentare în compost!
- Aproximativ 40% din resturile alimentare din casă pot fi compostabile;
- Compostul făcut acasă este ideal pentru plantele din balcon.
- Împarte mâncarea rămasă cu alții!
- Dacă ai gătit prea mult, împarte mâncarea în porții și congelează-le pentru a le consuma mai târziu;
- Respect mâncării.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat data de 29 septembrie ca Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare (IDAFLW), cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în calitate de co-organizatori ai zilei.
Citește și : ALERTĂ : Atacuri de tip spoofing/phishing/vishing asupra utilizatorilor din România
Cele două organizații colaborează pentru a conduce activități care evidențiază importanța abordării pierderilor și risipei de alimente, încurajând în același timp acțiuni globale pentru a combate această problemă. Inițiativa se aliniază cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12.3, care urmărește să reducă la jumătate risipa globală de alimente per capita la nivelul retailului și al consumatorilor până în 2030, precum și să minimizeze pierderile de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare.
Având în vedere că producția alimentară consumă cantități enorme de resurse, precum terenuri, apă și energie, ineficiențele cauzate de risipa alimentară sunt semnificative. În 2021, s-a estimat că 13,2% din alimentele produse la nivel global au fost pierdute după recoltare, în timp ce în 2022, 19% din alimentele disponibile consumatorilor au fost risipite la nivelul retailului, serviciilor de alimentație și gospodăriilor.
Pierderile și risipa de alimente afectează nu doar producătorii, ci și consumatorii, economiile și mijloacele de trai. De asemenea, acestea contribuie cu 8 până la 10% din totalul emisiilor din sistemele agroalimentare, având un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice, deoarece metanul produs de risipa alimentară este de 28 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon. Abordarea pierderilor de-a lungul lanțului de aprovizionare ar îmbunătăți eficiența sistemului alimentar și ar asigura că mai multe alimente ajung la cei care au nevoie.
Reducerea pierderilor și risipei de alimente este esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare, promovarea utilizării eficiente a resurselor, protejarea mediului și atenuarea schimbărilor climatice, însă pentru a realiza acest lucru este necesară creșterea accesului la finanțarea climatică.
Sursă: Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro