E310 – Galat de propil

 

Ce este aditivul alimentar E 310 ?

E310, cunoscut și sub numele de galat de propil, joacă un rol crucial în menținerea calității și a duratei de valabilitate a diferitelor produse alimentare.  E310 este un aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, obţinut pe cale chimică din propanol şi acid galic, folosit atât în industria produselor cosmetice, cât şi în producţia alimentară.

Este un antioxidant sintetic folosit în primul rând pentru a preveni oxidarea grăsimilor și uleiurilor din alimente, prevenind râncezirea.

Rancezirea nu afectează doar aroma alimentelor, dar poate reduce și valoarea nutritivă a acestora. Prin întârzierea acestui proces, E310 ajută la menținerea prospețimii și siguranței produselor alimentare pe perioade îndelungate.

Tu știi ce sunt  Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Organismele de reglementare precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) au evaluat siguranța galatului de propil. Ambele agenții au considerat că E310 este sigur pentru utilizare în produsele alimentare în limitele specificate.

Doza zilnică acceptabilă pentru galat de propil a fost stabilită de către experții care se ocupă de testarea aditivilor alimentari (Comitetul JECFA) la 0-1,4 mg per kilogram de greutate corporală. Aceasta înseamnă că, în aceste limite, consumul de E310 nu ar trebui să prezinte un risc pentru sănătatea umană.

 

În ce produse se regăsește aditivul E310 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

E 310 se găsește în mod obișnuit în alimentele care conțin grăsimi și uleiuri. Unele dintre produsele în care se poate regăsi E310 :

 

Tu știi care este Rolul aditivilor alimentari în alimentele procesate ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

 

Contraindicații și riscuri

La fel ca în cazul multor aditivi alimentari, E310, galatul de propil , unele studii au sugerat potențiale probleme de sănătate, cum ar fi reacții alergice la persoanele sensibile sau posibile efecte carcinogene în doze mari. În ciuda acestor preocupări, dovezile care susțin siguranța galatului de propil la niveluri reglementate sunt cele de luat în calcul pentru majoritatea consumatorilor.

În concluzie, E310, sau galatul de propil, este un aditiv alimentar utilizat pe scară largă, care joacă un rol esențial în păstrarea calității diferitelor produse alimentare. În timp ce utilizarea sa este în general considerată sigură de către autoritățile din domeniul sănătății, cercetarea continuă și conștientizarea consumatorilor sunt vitale pentru a se asigura că toți aditivii alimentari sunt utilizați în mod responsabil.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro