Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de deosebită importanță și însemnătate pentru creștini iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru fiecare zi a Postului ! Rețeta pentru cea de-a zecea zi a postului, este atât sănătoasă cât și gustoasă: supă cremă de linte roșie.
Supa cremă de linte roșie este un preparat îndrăgit în multe culturi din întreaga lume, cunoscută pentru textura sa, culoarea atractivă și beneficiile nutriționale. Fie că sunteți în căutarea unei rețete pentru cină sau prânz, supa cremă de linte roșie este o alegere excelentă în perioada de post.
Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !
Lintea roșie este un aliment bogat în nutrienți. Este o sursă de proteine, fibre, fier și folați, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele care țin post, pentru vegetarieni dar și pentru cei care doresc să adauge mai multe proteine vegetale în dieta lor. Lintea este, de asemenea, săracă în grăsimi și bogată în antioxidanți, care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Spre deosebire de alte leguminoase, lintea roșie se gătește rapid. Necesită spălare bine în mai multe ape și o hidratare rapidă, timp de aproximativ 2 ore. Se descompune în timpul gătirii, rezultând o textură netedă și cremoasă, care este perfectă pentru supe și tocane.
Supa cremă de linte roșie este incredibil de ușor de preparat. Puteți ajusta condimentele și ingredientele după gustul propriu și se potrivește bine cu o varietate de alte alimente, precum pâine, orez sau o salată proaspătă. Face pereche excelentă cu turmericul.
Rețeta zilei 10 August – Supă cremă de linte roșie
Ingrediente:
- 1 cană linte roșie, clătită și scursă
- 1 ceapa medie, tocată
- 2 caței de usturoi, tocați
- 1 morcov mediu, tăiat cubulețe
- 1 tulpină de țelină, tăiată cubulețe
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță turmeric măcinat
- 1 linguriță boia dulce
- 6 căni de apă
- O cană de roșii tăiate cubulețe
- Sare si piper dupa gust
- Suc de 1 lămâie
- Pătrunjel proaspăt pentru ornat
Mod de preparare:
- Pregătiți legumele
Începeți prin a tăia ceapa, morcovul și țelina în bucăți mici și uniforme. Tocați usturoiul. Acest lucru va asigura că toate legumele se gătesc uniform și vor conferi aromele supei.
- Sotați legumele
Într-o oală mare, încălziți uleiul de floarea soarelui la foc mediu. Adăugați ceapa tocată, morcovul și țelina, ¼ cană de apă și sotați aproximativ 5-7 minute, sau până când legumele se înmoaie. Adăugați usturoiul tocat și gătiți încă un minut, având grijă să nu se ardă.
- Adăugați condimente
Amestecați chimenul măcinat, turmericul, boiaua de ardei . Gătiți condimentele aproximativ 1-2 minute pentru a le elibera aromele.
- Adăugați lintea
Adăugați lintea roșie spălată și hidratată și amestecați cu legumele și condimente. Adăugați apa și roșiile tăiate cubulețe. Se amestecă bine.
- Fierberea supei
Se fierbe supa pentru 30-40 de minute sau până când morcovii s-au fiert. Amestecați din când în când pentru a preveni lintea să se lipească de fundul oalei.
Pentru o textură mai fină, puteți folosi un blender de putere mare. Dacă considerați că este prea groasă consistența, o puteți subția cu apă.
Timp total de preparare: 60 min
Număr Porții: 6
Dificultate preparat: mică
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Alegeți o linte ambalată, de calitate. Spalați bine lintea în mai multe ape și lasați-o macar 2 h la hidratat. După hidratare, mai spălați lintea într-o apă.
- Dacă alegeți să folosiți conserva de linte la prepararea acestei supe, aceasta poate conține doar linte, apă și sare. Pentru a elimina din cantitatea de sare dar și ca măsură de siguranță alimentară, clătiți bine lintea sub jet de apă rece în mai multe ape. Dacă folosiți o conservă de aluminiu, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
- Usturoiul trebuie curățat, spălat și dacă este un grăunte mare, se poate scoate mijlocul verde, acel bulb din centrul grăuntelui, pentru a fi mai ușor de tolerat de către persoanele care au o sensibilitate la usturoiul crud.
- Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit.
- Alegeți condimente pure, cu eticheta curată, fără aditivi în compoziție.
- Pătrunjelul și coriandrul se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
- Lamâia ar trebui să fie din soiul celor cu coaja subțire, pentru suc. Chiar dacă nu folosiți coaja, înainte de a tăia lămâia, aceasta trebuie spălată temeinic deoarece în coaja lămâilor care nu sunt bio (menționat pe etichetă că ar avea coaja comestibilă), se pot regăsi multe pesticide și alte substanțe periculoase, făcând coaja necomestibilă.
- Dacă nu aveți roșii proaspete, alegeți un suc de roșii din magazine fără aditivi sau sare în cantitate mare în compoziție.
Sfaturi suplimentare
- Asezonați cu sare după gust. Se poate servi cu zeamă de lamâie proaspătă și pătrunjel verde tocat mărunt.
- Dacă vă place gustul picant, adăugați în supă un praf de fulgi de ardei roșu sau un strop de sos iute. De asemenea, puteți experimenta diferite condimente, cum ar fi pudra de curry sau garam masala, pentru un alt tip de aromă.
- Nu ezitați să adăugați și alte legume, în funcție de preferințe – ardei gras, cartofi pentru un plus de textură și aromă.
- Pentru o textură mai cremoasă, adăugați un strop de lapte de cocos dezodorizat sau o lingură de iaurt gras simplu înainte de servire.
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro