Rețeta de post a zilei cu InfoCons ! Salată de năut cu legume

Suntem în luna august și a început Postul Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru cea de-a patra zi a Postului ! O rețetă pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă: salată de năut cu legume.

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

 

Salata cu năut și legume este un preparat pe placul întregii familii care combină aroma năutului cu o gamă largă de legume proaspete și ierburi mediteraneene. Această salată poate fi personalizată pentru a se potrivi diverselor gusturi și preferințe ale membrilor familiei, ceea ce o face o alegere excelentă pentru o masă rapidă.

Năutul este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate, datând din 7.500 î.Hr. în Orientul Mijlociu. Se crede că provine din regiunea Levant, care include Siria, Turcia, Israelul și Iordania de astăzi. De acolo, năutul s-a răspândit în întreaga zonă a Mediteranei și în Europa iar în cele din urmă, în India și Asia.

Năutul este o sursă bună de proteine, fibre, vitamine și minerale pe bază de plante. Sunt un aliment cu conținut scăzut de grăsimi. O cană de năut fiert conține aproximativ 15 grame de proteine, 12 grame de fibre și 260 de kilocalorii.

Năutul este, de asemenea, o sursă bună de acid folic, fier, fosfor și potasiu.

Puteți pregăti această salată atât cu năut uscat (hidratatat 8ore și fiert) sau cu năut la conservă. În timp ce năutul uscat oferă un conținut puțin mai mare de nutrienți și un nivel mai scăzut de sodiu, cel conservat câștigă teren din punct de vedere al confortului. Acest năut la conservă vine gata gătit, eliminând necesitatea de înmuiere și timpii lungi de gătire. Acest lucru face conserva de năut ideală pentru mese rapide.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatorilorRețeta de post a zilei cu InfoCons !

 

 

Rețeta zilei 4 August   –  Salată cu năut și legume

 

Ingrediente:

  • 2 căni de năut fiert (sau un borcan de 800 g scurs și spălat)
  • 1 cană de castraveți tăiați cubulețe
  • 1 cană de roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 1 ceapă roșie, tocată mărunt
  • 1/4 cană de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1/4 cană de coriandru proaspăt, tocat (opțional)
  • 1/4 cană masline fără sâmburi
  • 2 -3 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un castron mare, combinați năutul, castravetele, roșiile cherry, măslinele, ceapa roșie, pătrunjelul și coriandru.
  2. Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul tocat, sarea și piperul.
  3. Se adaugă dressingul peste salată și se amestecă.
  4. Lăsați salata să stea aproximativ 10 minute pentru a permite aromelor să se combine. Se serveste rece sau la temperatura camerei.

 

Timp total de preparare: 10 minute

Număr Porții: 4

Dificultate preparat: ușor

 

Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor, pentru o rețetă de succes, preparată corect

  • Dacă alegeți să folosiți conserva de năut la prepararea acestei salate, ideal alegeți un năut conservat la borcan și verificați eticheta, termenul de valabilitate. Conserva de năut poate conține doar năut, apă și sare. Pentru a elimina din cantitatea de sare dar și ca măsură de siguranță alimentară, clătiți bine năutul sub jet de apă rece în mai multe ape. Dacă folosiți o conservă de aluminiu, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
  • Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
  • Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
  • În salate, cel mai folosit tip de ulei este uleiul de măsline extravirgin. Acesta trebuie să fie depozitat într-un spațiu întunecat, într-o sticlă brună sau complet opacă, pentru a preveni oxidarea.
  • Pătrunjelul și coriandrul se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
  • Lamâia ar trebui să fie din soiul celor cu coaja subțire, pentru suc. Chiar dacă nu folosiți coaja, înainte de a tăia lămâia, aceasta trebuie spălată temeinic deoarece în coaja lămâilor care nu sunt bio (menționat pe etichetă că ar avea coaja comestibilă), se pot regăsi multe pesticide și alte substanțe periculoase, făcând coaja necomestibilă.

 

Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc.  Înainte de achiziționare , accesați  secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E.  Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal