E161B – Luteina

Ce este aditivul alimentar E 161B ?

E161B, luteina, este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali.

E161B este un tip de carotenoid, care se găsește predominant în legumele cu frunze verzi, gălbenușul de ou și anumite fructe. Recunoscut pentru pigmentul său care pleacă de la galben și ajunge până la portocaliu, luteina nu este doar un colorant natural important în industria alimentară, ci joacă și un rol crucial în sănătatea ochilor.

Luteina provine în principal din:

  • Legume cu frunze verzi: Spanacul, varza kale și broccoli sunt bogate în luteină. Aceste legume conțin concentrații mari de luteină.
  • Gălbenușul de ou: gălbenușul de ou este o sursă importantă de luteină de origine animală. Culoarea galbenă a gălbenușului se datorează prezenței luteinei și a altor carotenoide.
  • Fructe: Anumite fructe, precum kiwi, struguri și portocale, conțin cantități moderate de luteină.
  • Flori de gălbenele: industrial, luteina este adesea extrasă din florile de gălbenele, care sunt cultivate special în acest scop.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Luteina, E161B, este în general recunoscut ca fiind un aditiv sigur de către organismele de reglementare, cum ar fi Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). În Uniunea Europeană, este aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar în condiții specifice.

Având în vedere absența unor studii de toxicitate cronică/carcinogenitate, EFSA a stabilit o doză maxim admisă pentru E161B de 1 mg/kg corp/zi.

În ce produse se regăsește aditivul E 160B ?

Având în vedere absența unui studiu de toxicitate pentru reproducere pe mai multe generații și a studiilor de toxicitate cronică/carcinogenitIndustria alimentară, E160B este folosit ca și colorant natural într-o varietate de alimente și băuturi, inclusiv produse lactate, produse de patiserie și băuturi. Este adesea adăugat pentru a spori atractivitatea vizuală a acestor produse.

  • Suplimente alimentare: Având în vedere beneficiile sale pentru sănătate, luteina este un ingredient comun în suplimentele alimentare menite să îmbunătățească sănătatea ochilor și bunăstarea generală. Este disponibil sub diferite forme, cum ar fi capsule, tablete și geluri.
  • Cosmetice: În industria cosmetică, luteina este utilizată în formulări concepute pentru a proteja pielea de razele UV și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Este inclus în creme, loțiuni și serumuri pentru proprietățile sale antioxidante.
  • Hrana animalelor: Luteina este, de asemenea, adăugată în hrana păsărilor pentru a spori culoarea galbenă a gălbenușurilor de ou și a pielii găinilor, care sunt atribute preferate de consumatori.

Citește și – Aditivii alimentari

 

Contraindicații și riscuri

Nu există probleme semnificative legate de riscuri asupra sănătății asociate cu consumul de E160B la nivelurile întâlnite în mod obișnuit în alimente și suplimente.

Cu toate acestea, aportul excesiv de suplimente care conțin luteină poate duce la colorarea pielii, cunoscută sub numele de carotenodermie, care este o afecțiune inofensivă în care pielea devine galben-portocalie.

Citește și – E160D – Licopen

 

Concluzii

Luteina, sau E161B, este un carotenoid cu o gamă largă de aplicații și beneficii, în special în promovarea sănătății ochilor și protejarea pielii.

Originea sa naturală și beneficiile semnificative pentru sănătate îl fac o componentă valoroasă în industria alimentară, a suplimentelor și a cosmeticelor.

Extracția și prelucrarea luteinei, în special din florile de gălbenele, pot implica costuri semnificative și necesită un lanț de aprovizionare stabil. Companiile trebuie să evalueze acești factori pentru a asigura o integrare rentabilă a luteinei în produsele lor, păstrând în același timp calitatea acestui aditiv.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

https://www.sciencedirect.com/ – Science Direct

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro