An de an, pe 16 Octombrie celebrăm Ziua Mondială a Alimentației, iar aplicația Gratuită InfoCons îi ajută pe consumatori să afle instant care sunt alertele rapide pentru produsele alimentare și non-alimentare!
Alertele rapide pentru produsele alimentare și pentru produsele non-alimentare de la nivelul Uniunii Europene, actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate în aplicația de protecția consumatorilor InfoCons, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de risc: scăzut, nedeterminat și până la serios. În acest context, consumatorii sunt avertizați în timp util și pot lua atitudine! Astfel, produsele ce fac obiectul alertelor de siguranță alimentară și non-alimentara pot fi evitate de către consumatori și astfel, multe probleme pot fi eliminate din timp!
Încă de la înființare și până în prezent, InfoCons realizează studii și teste comparative pe diferite produse și servicii existente pe piață și puse la dispoziția consumatorilor. Menite a le oferi consumatorilor toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a achiziționa produse în cunoștință de cauză, studiile și testele comparative realizate de InfoCons pot fi privite de către consumatori drept un adjuvant în realizarea alegerilor.
Prin intermediul studiilor și testelor comparative realizate de InfoCons, sunt puse la dispoziția consumatorilor informații despre numericul și tipul de aditivi, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, calorii, acizi grași, fibre, proteine, arome identificată, procentajul ingredientului principal etc.
Iată doar câteva dintre studiile și testele comparative realizate de InfoCons de-a lungul timpului:
”Pate de porc – ce contine? – doar 15% ficat de porc în compoziție și slănină pentru 77,5% din produse” – https://infocons.ro/pate-de-porc-ce-contine-doar-15-ficat-de-porc-in-compozitie-si-slanina-pentru-775-din-produse/
”Atenție la bomboanele oferite cadou! – Alertă InfoCons” – https://infocons.ro/8-martie-cu-zahar-si-e-uri-atentie-la-bomboanele-oferite-cadou-alerta-infocons/
”Sucuri: Cu sau din ceai?! Cu sau fără fructe?! Dar cu E-uri și zahăr!” – https://infocons.ro/bautura-racoritoare-necarbogazoasa-cu-sau-fara-fructe-dar-cu-e-uri-si-zahar/
”Crenvurști de pui – Ce s-a schimbat în ultimii 13 ani?” – https://infocons.ro/crenvursti-de-pui-ce-s-a-schimbat-in-ultimii-13-ani/
„Scanează și produsele de post cu Aplicația InfoCons! Află ce mănânci! Gustare de Post cu până la 50 de E-uri și 5,58 grame de sare/ 100 grame de produs (5 grame de sare fiind cantitatea zilnică recomandată de OMS)!” – https://infocons.ro/scaneaza-si-produsele-de-post-cu-aplicatia-infocons-afla-ce-mananci-gustare-de-post-cu-pana-la-50-de-e-uri-si-558-grame-de-sare-100-grame-de-produs-5-grame-de-sare-fiind-cantitatea-zilnica-recoma/
„Pastile de supt cu până la 6 E-uri!” – https://infocons.ro/pastile-de-supt-cu-pana-la-6-e-uri/
„Câte E-uri găsim în bacon?” – https://infocons.ro/cate-e-uri-gasim-in-bacon/
„7 iunie – Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare Atentie la sanatate in special in perioada pandemiei! Produse cu mai multa sare si mai multi aditivi! Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza!” – https://infocons.ro/7-iunie-ziua-mondiala-a-sigurantei-alimentare-atentie-la-sanatate-in-special-in-perioada-pandemiei-produse-cu-mai-multa-sare-si-mai-multi-aditivi-citeste-eticheta-alege-in-cunostinta-de-cauza/
„1 Iunie cu o9atitudine! Atentie! Pachetul pe care il punem copilului pentru scoala poate contine peste 29 E-uri si 7 grame de sare!” – https://infocons.ro/1-iunie-cu-o9atitudine-atentie-pachetul-pe-care-il-punem-copilului-pentru-scoala-poate-contine-peste-29-e-uri-si-7-grame-de-sare/
„Muștar – Știi ce mănânci?” – https://infocons.ro/mustar-stii-ce-mananci/
„Consumam alimente cu 420% mai multa sare decat cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii! Alerta asupra sanatatii populatiei! Ia atitudine! Alege in cunostinta de cauza!” – https://infocons.ro/consumam-alimente-cu-420-mai-multa-sare-decat-cea-recomandata-de-organizatia-mondiala-a-sanatatii-alerta-asupra-sanatatii-populatiei-ia-atitudine-alege-in-cunostinta-de-cauza/
Pateul de post, `bogat` în E-uri – 39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri ! https://infocons.ro/pateul-de-post-bogat-in-e-uri-39-13-dintre-produse-au-minim-10-e-uri/;
Vopsea de oua cu mai multi aditivi (58 % mai multi aditivi in anul 2021 comparativ cu 2015) Studiu comparative 2015-2021! https://infocons.ro/vopseaua-de-oua-cu-mai-multi-aditivi-58-mai-multi-aditivi-in-anul-2021-comparativ-cu-2015-studiu-comparativ-2015-2021/
Crenvurști cu mai multe E-uri și mai multă sare! Studiu comparativ crenvurști 2009-2017 https://infocons.ro/crenvursti-cu-mai-multe-euri-si-mai-multa-sare-studiu-comparativ-crenvursti-20092017/
Studiu comparativ asupra produselor de tip cabanos – Diferențe foarte mari privind cantitatea de nitriți https://infocons.ro/studiu-comparativ-asupra-produselor-de-tip-cabanos-diferente-foarte-mari-privind-cantitatea-de-nitriti-2/
Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare recomandată https://infocons.ro/stii-ce-consumi-parizer-de-pasare-cu-pana-la-10-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-de-sare-recomandata/
Brânză topită cu până la 9 E-uri și peste 50% din doza zilnică de sare https://infocons.ro/stii-ce-consumi-branza-topita-cu-pana-la-9-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-de-sare/
Margarină din grăsime vegetală cu până la 6 E-uri https://infocons.ro/margarina-din-grasime-vegetala-cu-pana-la-6-euri/
Produse tip mezel cu pana la 50 de g grasimi din care 20 g acizi grasi saturati per 100 g de produs!!!! https://infocons.ro/produse-tip-mezel-cu-pana-la-50-de-g-grasimi-din-care-20-g-acizi-grasi-saturati-per-100-g-de-produs/
Untul, sărac în proteine – studiu asupra valorilor nutriționale înscrise pe etichetă https://infocons.ro/untul-sarac-in-proteine-studiu-asupra-valorilor-nutritionale-inscrise-pe-eticheta/
Știi ce consumi? Parizer de porc cu până la 12 E-uri! https://infocons.ro/stii-ce-consumi-parizer-de-porc-cu-pana-la-12-euri/
Știi ce consumi? Înghețată cu până la 11 E-uri și 30% zahăr! https://infocons.ro/stii-ce-consumi-nghetata-cu-pna-la-11-e-uri-si-30-zahar/
Băuturi energizante cu mai mulți aditivi – Studiu comparativ 2015 – 2018 https://infocons.ro/bauturi-energizante-cu-mai-multi-aditivi-studiu-comparativ-2015-2018/;
Șuncă Praga cu până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare https://infocons.ro/stii-ce-consumi-sunca-praga-cu-pana-la-10-euri-si-peste-50-din-doza-zilnica-recomandata-de-sare/
Pâinea neagră – Peste 20% din produse au peste 6 E-uri și conțin cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g ! https://infocons.ro/painea-neagra-peste-20-din-produse-au-peste-6-euri-si-contin-cantitati-maxime-de-zahar-de-pana-la-54g100g/
Paste făinoase cu până la 5g de sare pe 100g de produs https://infocons.ro/paste-fainoase-cu-pana-la-5g-de-sare-pe-100g-de-produs/
Ziua Mondială a Alimentației este prilejul prin care 150 de țări din întreaga lume se alătură pentru a crește gradul de conștientizare asupra aspectelor precum: alimentație sănătoasă, siguranță, schimbări climatice, creșterea prețurilor pentru alimente și inegalitate. În acest context, tema propusă pentru Ziua Mondială a Alimentației din 2023 este „Apa este viață, apa este hrană.Nu lăsa pe nimeni în urmă”.
“Apa este esențială pentru viața pe Pământ. Ea reprezintă peste 50% din corpul nostru și acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului. Doar 2,5% din apă este proaspătă, potrivită pentru băut, agricultură și majoritatea utilizărilor industriale. Apa este o forță motrice pentru oameni, economii și natură și fundamentul hranei noastre. Într-adevăr, agricultura reprezintă 72% din extragerile globale de apă dulce, dar, ca toate resursele naturale, apa dulce nu este infinită.
Creșterea rapidă a populației, urbanizarea, dezvoltarea economică și schimbările climatice pun resursele de apă ale planetei sub un stres tot mai mare. În același timp, resursele de apă dulce per persoană au scăzut cu 20% în ultimele decenii, iar disponibilitatea și calitatea apei se deteriorează rapid din cauza deceniilor de utilizare și gestionare deficitară, extracție excesivă a apelor subterane, poluare și schimbări climatice. Riscăm să extindem această resursă prețioasă până la un punct fără întoarcere.
Astăzi, 2,4 miliarde de oameni trăiesc în țări cu stres hidric. Mulți sunt fermieri mici care se luptă deja să își satisfacă nevoile zilnice, în special femei, popoare indigene, migranți și refugiați. Concurența pentru această resursă neprețuită crește pe măsură ce deficitul de apă devine o cauză din ce în ce mai mare a conflictelor.
Aproximativ 600 de milioane de oameni care depind, cel puțin parțial, de sistemele alimentare acvatice pentru a trăi, suferă de efectele poluării, degradării ecosistemelor, practicilor nedurabile și schimbărilor climatice.” (FAO)
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri. Și nu uitați toate ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.”
–Sorin Mierlea– Președinte InfoCons