– Cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel global și este responsabil pentru aproximativ 9,6 milioane de decese în 2018. La nivel global, aproximativ 1 din 6 decese se datorează cancerului.
– Aproximativ 70% din decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mici și medii.
– Aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează celor mai importante 5 riscuri comportamentale și dietetice: indice ridicat de masă corporală, aport redus de fructe și legume, lipsă de activitate fizică, consum de tutun și consum de alcool.
– Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 22% din decesele provocate de cancer.
– Infecțiile care provoacă cancer, cum ar fi hepatita și virusul papilomului uman (HPV), sunt responsabile de până la 25% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.
– Prezentarea în stadiu târziu și diagnosticul și tratamentul inaccesibil sunt frecvente. În 2017, doar 26% dintre țările cu venituri mici au raportat că au servicii de patologie disponibile în general în sectorul public. Peste 90% dintre țările cu venituri ridicate au raportat că sunt disponibile servicii de tratament, comparativ cu mai puțin de 30% din țările cu venituri mici.
– Impactul economic al cancerului este semnificativ și este în creștere. Costul economic anual total al cancerului în 2010 a fost estimat la aproximativ 1,16 trilioane de dolari SUA.
– Doar 1 din 5 țări cu venituri mici și medii au datele necesare pentru a conduce politica împotriva cancerului.
Statistica din Romania privind imbolnavirile de cancer :