După decenii de război cu costul a milioane de vieţi, înfiinţarea Uniunii Europene a marcat începutul unei noi ere în care ţările europene își rezolvă problemele la masa discuţiilor și nu pe câmpul de luptă. În prezent, membrii UE se bucură de un mare număr de beneficii: o piaţă liberă cu o monedă care facilitează și eficientizează comerţul, crearea a milioane de locuri de muncă, o ameliorare a drepturilor lucrătorilor, libera circulaţie a persoanelor și un mediu înconjurător mai curat.
Normele existente au fost însă concepute pentru o Uniune mult mai mică, o Uniune care nu se vedea nevoită să se confrunte cu provocări globale cum ar fi schimbările climatice, o recesiune mondială sau criminalitatea transfrontalieră internaţională. UE are potenţialul și angajamentul de a se lupta cu aceste probleme, dar poate face acest lucru doar îmbunătăţindu-și modul în care funcţionează. Acesta este scopul Tratatului de la Lisabona. Prin acesta, UE devine mai democrată, eficientă și transparentă.
Tratatul oferă cetăţenilor și parlamentelor posibilitatea de a aduce o contribuţie mai însemnată la ceea ce se întâmplă la nivel european și conferă Europei o voce mai puternică și mai limpede în lume, protejând totodată interesele naţionale. Tratatul prevede o nouă Iniţiativă a cetăţenilor, prin care, cu un milion de semnături, puteţi cere Comisiei Europene să înainteze noi propuneri de politici.
Parlamentelor naţionale din fiecare stat membru li se va acorda un rol mai important în examinarea legilor UE înainte de adoptarea acestora, pentru a garanta că Uniunea nu își depășește atribuţiile în aspecte care ar trebui tratate la nivel naţional sau local. Puterile Parlamentului European vor fi sporite, conferind membrilor Parlamentului pe care îi alegeţi în mod direct un cuvânt de spus mai însemnat într-o varietate mai mare de probleme. Contrar dispoziţiilor din tratatul existent (de la Nisa), Comisia va continua să fie formată din câte un comisar din fiecare stat membru.
Mai jos veti gasi tratatul in intrgime in format PDF descarcabil.
Download – Tratatul de la Lisabona
(format Adobe PDF – descarca Acrobat Reader)