p-012602-00-07După decenii de război cu costul a milioane de vieţi, înfiinţarea Uniunii Europene a marcat începutul unei noi ere în care ţările europene își rezolvă problemele la masa discuţiilor și nu pe câmpul de luptă. În prezent, membrii UE se bucură de un mare număr de beneficii: o piaţă liberă cu o monedă care facilitează și eficientizează comerţul, crearea a milioane de locuri de muncă, o ameliorare a drepturilor lucrătorilor, libera circulaţie a persoanelor și un mediu înconjurător mai curat.

Normele existente au fost însă concepute pentru o Uniune mult mai mică, o Uniune care nu se vedea nevoită să se confrunte cu provocări globale cum ar fi schimbările climatice, o recesiune mondială sau criminalitatea transfrontalieră internaţională. UE are potenţialul și angajamentul de a se lupta cu aceste probleme, dar poate face acest lucru doar îmbunătăţindu-și modul în care funcţionează. Acesta este scopul Tratatului de la Lisabona. Prin acesta, UE devine mai democrată, eficientă și transparentă.

Tratatul oferă cetăţenilor și parlamentelor posibilitatea de a aduce o contribuţie mai însemnată la ceea ce se întâmplă la nivel european și conferă Europei o voce mai puternică și mai limpede în lume, protejând totodată interesele naţionale. Tratatul prevede o nouă Iniţiativă a cetăţenilor, prin care, cu un milion de semnături, puteţi cere Comisiei Europene să înainteze noi propuneri de politici.

Parlamentelor naţionale din fiecare stat membru li se va acorda un rol mai important în examinarea legilor UE înainte de adoptarea acestora, pentru a garanta că Uniunea nu își depășește atribuţiile în aspecte care ar trebui tratate la nivel naţional sau local. Puterile Parlamentului European vor fi sporite, conferind membrilor Parlamentului pe care îi alegeţi în mod direct un cuvânt de spus mai însemnat într-o varietate mai mare de probleme. Contrar dispoziţiilor din tratatul existent (de la Nisa), Comisia va continua să fie formată din câte un comisar din fiecare stat membru.

Mai jos veti gasi tratatul in intrgime in format PDF descarcabil.

Download – Tratatul de la Lisabona

(format Adobe PDF – descarca Acrobat Reader)

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal