Teatrul Național din Iași, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Atât de mult și-au dorit ieșenii să aibă un teatru după ce fostul Teatru Național din Copou a ars în 1888 încât primăria și-a demolat propriul său sediu pentru a oferi noului Teatru Național un loc demn în chiar inima urbei moldave. Odată cu alocarea unui teren adecvat, renumiții arhitecți vienezi Fellner și Helmer s-au apucat de treabă iar în doi ani, mai exact în 1896, primele piese de Alecsandri, Negruzzi și Millo au purces a-i încânta pe ieșeni de pe frumoasa scenă a noului teatru. Solid, confortabil și șarmant, teatrul era prevăzut cu ultimele descoperiri ale tehnicii momentului, precum instalația specială de lumină electrică sau încălzirea cu aburi și ventilatoare automate.

Clădirea încânta și din plan exterior. Patru fațade impunătoare, un portic clasic susținut de patru coloane, un fronton cu scene mitologice în care zeița Diana tronează pe un car alegoric, balcoane, sculpturi și coloane ionice angajate, toate elemente arhitecturale ce ne duc cu gandul la frumoasele temple grecești. Grădinile superbe ce înconjurau clădirea precum și cele două fântâni arteziene îmbogățeau vizual majestuosul edificiu.

Arta este regina abolută și în interiorul teatrului: cortina, pictată în 1896 de către meșterul vienez M. Lenz ne dezvăluie în zona centrală o alegorie a vieții simbolizată de cele trei vârste iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române. Cortina de fier este pictată de Al. Goltz, în culori pastelate și reprezintă metafore paradisiace, căci sunt reprezentate nimfe și îngeri. Candelabrul central este din cristal de Veneția și funcționează cu 109 becuri.

În anul 1956, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul primește numele marelui poet, dramaturg și om de cultură, Vasile Alecsandri, titulatură cu care Teatrul Național din Iași se mândrește și astăzi.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Cazarma Pionierilor Franz Josef, din Alba, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal