Guvernele ţărilor UE răspund de sistemele de educaţie şi au libertatea de a aplica propriile norme , inclusiv în materie de recunoaştere a calificărilor universitare .

În majoritatea cazurilor , puteţi obţine un document prin care diploma dumneavoastră este comparată cu cele eliberate în alte ţări din UE . Contactaţi centrul ENIC/NARIC din ţara în care doriţi să se facă „ evaluarea ” diplomei dumneavoastră . Poate fi centrul din ţara dumneavoastră de origine , în cazul în care vă întoarceţi acasă după terminarea studiilor sau un centru dintr-un alt stat membru , dacă vă stabiliţi acolo pentru a munci sau pentru a studia .

Citește și : Lapte si produse lactate – la ce trebuie să fim atenți ?

În funcţie de ţara în care diploma vă este „ evaluată ” şi de scopul acestui demers , centrul ENIC/NARIC o va evalua el însuşi sau o va transfera către autoritatea competentă .

Înainte de a demara această procedură verificaţi :

  • cât costă acest serviciu ( după caz )
  • cât va dura procedura de evaluare (între câteva săptămâni şi câteva luni , în funcţie de ţară, scop şi de complexitatea dosarului )

Citește și : Află care sunt Alertele pentru produsele agroalimentare și nealimentare emise de Uniunea Europeană ! Fii informat ! Sănătatea ta contează !

  • ce tip de act veţi primi la sfârşit ( o echivalare completă sau un raport comparativ )
  • ce puteţi face în cazul în care nu sunteţi de acord cu evaluarea ( procedura în caz de apel ).

Citește și : Chiriile au crescut cu 18% , iar prețurile caselor cu 49% față de anul 2010 conform Eurostat

Pentru a facilita compararea şi recunoaşterea diplomei dumneavoastră , puteţi prezenta documente în format Europass (de exemplu, Suplimentul la diplomă).

Recunoasterea diplomelor Informatii Utile InfoCons Protectia Consumatorului