Pe data de 03.01.2023 , a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1 , la un efectiv de 15 lebede , găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni , de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava .
Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice .
Citeste si : Practici comerciale neloiale – tot ce trebuie să știi
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) a transmis instrucțiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate ( DSVSA județene ), cu privire la întarirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național , pentru evitarea apariției de noi focare .
Pe întreg teritoriul României , exploatațiile de păsări autorizate / înregistrate sanitar- veterinar , cu sistem de creștere liber și ecologic , trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite , fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice , pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice . De asemenea , a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României .
Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile
În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației , ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri :
– separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice ;
– evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber , acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate ; atunci când acest lucru nu este posibil , hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită , la care nu pot avea acces păsările sălbatice ;
Citeste si : Care este instrumentul prin care îți poți alege anvelopele în conformitate cu noua eticheta UE ?
– adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă , neaccesibile păsărilor sălbatice ;
– evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice , mişcările limitându-se la o singură persoană ( proprietarul exploataţiei );
– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere , inclusiv rozătoare şi alte animale de companie ;
– folosirea unei alte încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat , pentru dezinfecţia încălţămintei ;
– limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă , lacuri , bălţi , râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală .
Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic
În acest sens , orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA .
ANSVSA colaborează cu o serie de instituții implicate în observarea , supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice , respectiv societăți ornitologice , Asociația Biosfera Delta Dunării , asociații de vânătoare etc.
O atenție deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat , provenite din țările unde evoluează focare de influență aviară în ultima perioadă .
În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene , este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană , care provin din zone de protecție sau supraveghere .
Situaţia epidemiologică din România , în contextul influenţei aviare , este monitorizată permanent de ANSVSA şi structurile subordonate de la nivel local .
Valul epidemic de influență aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa .
Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile
În decursul anului trecut (2022), țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru , Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda , Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvegia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia , Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3).
Sursa : ANSVSA