Infocons lanseaza, astazi 19 Februarie, – Programul National pentru Protectia Consumatorilor de Arta si Cultura

Constantin Brâncuși , sculptor roman cu contribuții semnificative în culturacontemporană, membru al Academiei Române,s-a născut pe 19 februarie 1876 în județul Gorj.  Operele sale, dintre care amintim Sărutul, Masa tacerii, Cumințenia Pământului, Poarta Sărutului sau Coloana Infinitului, s-au bucurat de recunoaștere și apreciere la nivel national si international.

Astăzi,pe 19 februarie 2022, la 146 de ani de la nașterea geniului, InfoCons lanseaza Programul National pentru Protectia Consumatorilor de Arta si Cultura, program care are drept scop sustinerea si promovarea tuturor artistilor romani, indiferent de forma de exprimare a acestora

Unul din obiectivele Programului este acela de crestere a gradului de educare si de informare a cetateanului consumator cu privire la operele de arta realizate de catre artistii romani, atat prin constientizarea  drepturilor si obligatiilor în rândul consumatorilor care achizitioneaza opere de arta, cat si prin protejarea artistilor plastici din punctul de vedere al legislatiei nationale si europene din domeniul artei. Acest obiectiv conduce la formarea valorilor culturale nationale.

Prin intermediul Programului National pentru Protectia Consumatorilor de Arta si Cultura, InfoCons isi propune atât recunoasterea artistilor romani, cat si recunoasterea autenticitatii operelor acestora. prin combaterea contrafacerii operelor de arta.

Lucrarile artistilor plastici trebuie promovate atat la nivel national cat si international pentru recunoasterea muncii lor. Astfel că, prin prezentul program, artiștii vor fi sprijiniti din perspectiva protectiei consumatorilor, pentru intrarea pe diferite piete terte atât la nivelul Uniunii Europene, cât și a pietelor din afara acesteia.

În cadrul acestui Program, InfoCons va acorda sprijin prin consilierea si informarea in ceea ce priveste participarea artistilor plastici la diferitele evenimente la nivel international din perspectiva problematicii protectiei consumatorilor.

Totodata in cadrul Programului National pentru Protectia Consumatorilor de Arta si Cultura va fi acordat Trofeul Constantin Brancusi tuturor operatorilor economici si institutiilor care sprijina arta si cultura din Romania.

Un demers semnificativ realizat de InfoCons în vederea susținerii artei si culturii, a fost implementarea “Campaniei o9atitudine pentru cultura! 100 ani de Romania!” – campanie de promovare a artistilor plastici romani care au realizat tablouri cu imagini din Primul Razboi Mondial. Imaginile cu tablourile acestora au fost promovate la nivel national in cadrul institutiilor publice.

Sorin Mierlea„Cultura! Arta! Literatura! Muzica! Pictura! Sculptura! Sunt cuvinte pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem, le utilizăm într-o formă sau alta, în activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi. Dar oare le și înțelegem adevărata valoare? În contextul în care de 15 ani suntem cetățeni ai Uniunii Europene, știm să valorificăm drepturile pe care le avem și înțelegem necesitatea de a ne dezvolta personal și profesional în sensul culturii?

Potrivit definiției date de UNESCO, cultura înseamnă o serie de caracteristici distincte specifice unei societăți sau unui grup social în termen spiritual, material, intelectual sau emoțional. Din acest motiv, cultura trebuie înțeleasă, promovată și respectată, ceea ce înseamnă cunoaștere (prin educație și instrucție, în familie, în școală, etc.), participare pasivă (consumator de artă) sau activă la actul de creație (valorificarea înzestrării native), dar și respectarea dreptului de proprietate intelectuală (reglementat prin legi).

De-a lungul istoriei omenirii, tot ceea ce rezistă și se păstrează în memoria colectivă este reprezentat de artă și cultură, indiferent de forma de materializare a acestora.”

Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

 

 

Cultura InfoCons