În 2021, membrii UE au exportat servicii de transport în valoare de 211,1 miliarde de euro către țări din afara UE (+36% față de 2020). Această cifră a depășit cifrele din 2019, înainte de pandemie (+14% în comparație cu 2019).

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Țările UE au exportat, de asemenea, alte servicii pentru întreprinderi în valoare de 265,5 EUR în țări din afara UE (+4% față de 2020). Acest lucru marchează o aproape recuperare față de cifrele din 2019, după scăderea înregistrată în 2020 din cauza impactului pandemiei COVID-19 și a măsurilor sanitare aferente.

“Alte servicii pentru întreprinderi” a fost cea mai mare categorie dintre cele douăsprezece categorii de servicii din comerțul internațional cu servicii (25 % din totalul exporturilor de servicii extra-UE și 33 % din importurile extra-UE în 2021), în timp ce “serviciile de transport” au fost a doua categorie ca mărime (20 % din exporturile de servicii extra-UE și 18 % din importurile extra-UE).

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

Transportul maritim a dominat exporturile de servicii de transport în afara UE
Categoria “servicii de transport” poate fi împărțită în patru subcategorii:

  • “transport maritim”;
  • “transport aerian”;
  • “alte moduri de transport”; și
  • “servicii poștale și de curierat”.

Transportul maritim a dominat exporturile de servicii de transport în afara UE pentru întreaga perioadă 2010-2021. În 2021, acestea s-au ridicat la 135,0 miliarde EUR (+48% față de 2020). Al doilea mare contribuitor în 2021 a fost transportul aerian (36,1 miliarde EUR; +18%), urmat îndeaproape de alte moduri de transport (35,9 miliarde EUR; +18%). Transportul aerian este singurul mod de transport care nu și-a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei; exporturile de transport aerian din 2021 au fost la 60% din exporturile din 2019. Serviciile poștale și de curierat au avut o contribuție relativ mică la exporturile extra-UE de servicii de transport (4,1 miliarde EUR; +18%).

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

“Servicii tehnice, servicii legate de comerț și alte servicii pentru întreprinderi”, cel mai mare contribuitor la exporturile extra-UE de alte servicii pentru întreprinderi
Categoria “alte servicii pentru întreprinderi” conține trei subcategorii:

  • ‘servicii de cercetare și dezvoltare (R&D)’;
  • “servicii profesionale și de consultanță în management”; și
  • “servicii tehnice, servicii legate de comerț și alte servicii pentru întreprinderi”.

Sursa: Eurostat

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Transport