În termeni absoluți , producția de electricitate din surse regenerabile de energie a crescut cu aproape 5% între 2020 și 2021 . Cu toate acestea, și consumul brut de energie electrică a crescut , în principal din cauza redresării economice după ridicarea restricțiilor COVID-19 . Prin urmare, ponderea surselor regenerabile de energie în consumul brut de energie electrică în UE a crescut doar cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4 % în 2020 la 37,5 % în 2021 .

Citește și : Alertă InfoCons : Pate de pasăre cu doar 15% ficat de pasăre și până la 9 E-uri ! Verifică ce conțin produsele cu Aplicația Gratuită InfoCons !

Energia eoliană și energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (37% și, respectiv, 32%). Restul de o treime din electricitate a provenit din energie solară (15%), biocombustibili solizi (7%) și alte surse regenerabile (8%). Energia solară este sursa cu cea mai rapidă creștere; în 2008, aceasta reprezenta doar 1% din energia electrică consumată în UE .

Trei sferturi din energia electrică în Austria și Suedia provine din surse regenerabile

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de energie electrică în Austria ( 76,2%, bazându-se în principal pe energia hidroelectrică ) și în Suedia ( 75,7%, în principal energie hidroelectrică și eoliană ) a fost generat din surse regenerabile . Aceste state membre ale UE au fost urmate de Danemarca ( 62,6%, în principal eoliană ), Portugalia ( 58,4%, eoliană și hidro ) și Croația ( 53,5%, în principal hidro ).

La celălalt capăt al scalei, cele mai mici cote de energie electrică din surse regenerabile au fost raportate în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) și Cipru (14,8%).

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

Energie electrica din surse regenerabile InfoCons Protecția Consumatorilor