În situația în care v-ați pierdut locul de muncă pe care îl aveați în străinătate, trebuie să știți faptul că, în astfel de situații, indemnizația de șomaj se oferă în funcție de situația profesională și de locul de reședință.

Fiecare țară UE aplică propriile criterii pentru oferirea indemnizației de șomaj. În lipsa unei legi universale de acordare a șomajului în toate țările UE, în timp ce un stat vă poate da dreptul la indemnizație timp de 24 de luni, altul poate oferi acest drept doar pentru o perioadă de 12 luni.

Dacă, deși v-ați pierdut locul de muncă, doriți să rămâneți în țara în care ați fost angajat, puteți solicita drepturile de șomaj, în ciuda faptului că nu sunteți cetățean al acelei țări. Pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în cadrul serviciilor de ocupare a forței de muncă din țară în care vă aflați.

În cazul în care, după pierderea locului de muncă, decideți să vă întoarceți în țara de origine, puteți să beneficiați de indemnizația de șomaj. Trebuie să contactați Oficiul Național de Ocupare a Forței de Muncă pentru a afla dacă aveți dreptul la șomaj, după timpul petrecut în străinătate.

Dacă aveți acest drept:

  • trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în țara de origine
  • să solicitați formularul U1 în țara în care ați lucrat anteriror

Dacă sunteți lucrător transfrontalier (ați lucrat într-o țară și ați locuit în alta), puteți solicita indemnizația de șomaj doar în țara în care locuiți. Cu toate acestea, dacă, pe durata ultimei perioade în care ați lucrat, ați mers în țara de origine mai puțin de o dată pe săptămână, indemnizația de șomaj va fi oferită, la alegerea dumneavoastră, de una dintre cele două țări.

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal