Condițiile de Călătorie din Slovacia: Ghid Complet

Slovacia este o destinație europeană fascinantă, cunoscută pentru peisajele sale montane impresionante, castelele medievale și orașele istorice bine conservate. Dacă plănuiești să călătorești în Slovacia, este important să fii bine informat despre condițiile de călătorie, cerințele de viză și alte detalii esențiale care îți pot afecta vacanța. Acest articol îți oferă un ghid complet pentru a te ajuta să te pregătești pentru călătoria ta.

1. Cerințe de VIZĂ

Slovacia este membră a Uniunii Europene și face parte din spațiul Schengen. Astfel, cetățenii țărilor din UE, inclusiv România, nu au nevoie de viză pentru a intra în Slovacia. De asemenea, aceștia pot călători și rămâne în Slovacia pentru o perioadă de până la 90 de zile într-un interval de 180 de zile fără alte formalități speciale.

Pentru cetățenii din afara UE, este important să verificați dacă țara voastră necesită viză Schengen. Dacă da, trebuie să aplicați pentru viză înainte de a călători.

2. Documente necesare

Pentru cetățenii UE, un pașaport sau o carte de identitate valabilă este suficientă pentru a călători în Slovacia. De asemenea, este recomandat să aveți și o asigurare medicală de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale în caz de accident sau îmbolnăvire.

3. Condițiile de intrare

În prezent, nu există restricții majore pentru intrarea în Slovacia legate de pandemii sau alte urgențe de sănătate publică. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să verificați situația actualizată înainte de a călători, deoarece condițiile se pot schimba rapid. De obicei, este necesar să completați un formular de localizare a pasagerilor în cazul unor restricții temporare.

4. Transport și infrastructură

Slovacia are o infrastructură bine dezvoltată, iar transportul public este fiabil și accesibil. Aeroportul principal, Aeroportul Internațional Bratislava, este situat la aproximativ 9 km de centrul orașului Bratislava și oferă zboruri către multe destinații europene.

Rețeaua de trenuri și autobuze acoperă întregul teritoriu al țării, fiind o opțiune populară pentru călători. De asemenea, dacă preferi să călătorești cu mașina, drumurile din Slovacia sunt în stare bună, dar este necesară achiziționarea unei vignete pentru a circula pe autostrăzi.

5. Sănătate și asigurări

Sistemul de sănătate din Slovacia este bine pus la punct, cu spitale și clinici disponibile în toate orașele mari. Deși cetățenii UE au dreptul la îngrijire medicală de urgență gratuită în Slovacia prin intermediul Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS), este recomandat să ai o asigurare medicală de călătorie pentru a acoperi eventualele costuri suplimentare.

6. Cultura și obiceiurile

Slovacii sunt oameni prietenoși și ospitalieri. Este bine să ții cont de câteva norme culturale atunci când vizitezi țara. De exemplu, slovacii apreciază punctualitatea, deci încearcă să respecți orele stabilite pentru întâlniri sau vizite. De asemenea, este politicos să saluți oamenii cu un zâmbet și un „Dobrý deň” (Bună ziua) în limba locală.

7. Securitate

Slovacia este considerată o țară sigură pentru turiști, cu o rată scăzută a criminalității. Cu toate acestea, ca în orice altă destinație, este recomandat să fii precaut și să îți păstrezi bunurile de valoare în siguranță, în special în locuri aglomerate.

8. Mediul natural și activitățile recreative

Slovacia este o țară cu o bogată diversitate naturală, ideală pentru iubitorii de natură și aventură. Munții Tatra sunt o destinație populară pentru drumeții, alpinism și sporturi de iarnă. Parcurile naționale din Slovacia oferă trasee de drumeție spectaculoase și o varietate de activități în aer liber.

În concluzie, Slovacia este o destinație accesibilă și prietenoasă pentru călători, cu o infrastructură bine dezvoltată și o cultură bogată. Cu o pregătire corespunzătoare și respectând regulile locale, vei putea să te bucuri de o vacanță memorabilă în această frumoasă țară europeană.

 

Citește și: Ce trebuie să știm despre apelurile false și spoofing – InfoCons

 

Care sunt documentele necesare pentru cei care vor să călătorească în Slovacia?

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Slovacia este stat membru al Spaţiului Schengen şi al Zonei Euro.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Slovacia.
Având în vedere că între statele din Zona Schengen nu mai există granite, Slovacia mai are graniţe fizice doar cu Ucraina.

Pentru a călători în Slovacia, cetăţenii români au nevoie doar de cartea de identitate valabilă sau de paşaport.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Bratislava şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

De asemenea, având în vedere creşterea numărului furturilor de acte şi bani raportate Ambasadei, de către cetăţeni români care au tranzitat Slovacia, vă sfătuim să vă păstraţi actele şi banii în locuri separate şi să nu le lăsaţi la îndemâna altor persoane.

Doriţi să munciţi în Republica Slovacă?

Republica Slovacă a decis liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă.

Cetăţenii români pot lucra în Slovacia fără să deţină un permis de muncă, în condiţii egale cu cetăţenii slovaci sau cetăţenii altor state membre UE.

Cu toate acestea, se recomandă obţinerea dreptului de muncă (Travaly Pobyt) de la poliţia slovacă, suma plătită în vederea obţinerii acestui document fiind, în prezent, mai mică de 10 Euro.

Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând website-ul: http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Slovacia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Cu toate acestea, menţionăm că Slovacia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovace şi să accesaţi periodic website-ul  Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Slovacia este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). S-au înregistrat, de asemenea, cazuri de spargeri ale camioanelor de marfă care tranzitează ţara, atât în timpul nopţii (fiind vizate bunurile şoferilor), cât şi în timpul zilei (fiind vizată, în general, marfa transportată de acestea). În ultima perioadă, Poliţia slovacă a semnalat creşterea numărului de jafuri care au loc pe teritoriul ţării, pe autostrada E 75, în apropierea graniţei cu Ungaria.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite. Parcările cu plată – răspândite inclusiv în centrul oraşului – şi parcările mall-urilor (gratuite pentru 3 ore în timpul săptămânii) pot reprezenta soluţii în acest sens.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovace, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

  • 112 – Servicii de urgenţă
  • 158 – Poliţie
  • 150 – Pompieri
  • 155 – Salvarea

Apelează rapid numerele de urgență din Slovacia!

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto:

În Slovacia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

  • Este obligatoriu să menţineţi în permanenţă farurile aprinse (faza de întâlnire).
  • Participantii la trafic pot fi opriţi atât de către autorităţile poliţieneşti în uniformă, cât şi de cele în civil.
  • Agenţii de poliţie vor putea opri şi controla nu numai şoferii, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
  • Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
  • Este obligatorie echiparea autovehiculului cu cauciucuri de iarnă în cazul în care pe carosabil se află un strat de zăpadă sau gheaţă.
  • Este obligatoriu ca bicicliştii să poarte cască de protecţie în afara localităţii.
  • Este obligatoriu ca bicicliştii cu vârsta sub 15 ani să poarte cască de protecţie şi în localităţi.
  • Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor. Aceste vignete se pot cumpăra de la fiecare punct de frontieră, de la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi de la fiecare staţie de benzină.

Atenţie! Vigneta pentru circulaţia pe autostradă nu se poate achiziţiona de la punctul de trecere a frontierei ungaro-slovace (autostrada E 75), întrucât, în acest loc nu există niciun punct de comercializare de produse şi servicii.

Atenţionăm asupra faptului că poliţia monitorizează şi amendează toate autovehiculele care nu au vignetă.

Valabilitatea vignetelor: 10 zile, 30 zile sau 1 an calendaristic (ianuarie-decembrie).

Şoferii de camion sau autocar au fost amendaţi pentru lipsa aparatului de taxare, obligatoriu pentru autovehiculele de peste 3,5t şi pentru autocarele care transportă mai mult de 9 pasageri. De asemenea, închirierea acestui aparat este condiţionată de prezentarea actelor originale ale camioanelor. Mai multe detalii se găsesc pe pagina de internet www.emyto.sk.

Atenţie! Încălcarea legii slovace privind conducerea pe drumurile publice se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 60 şi 1700 euro şi/sau suspendarea permisului de conducere până la 5 ani. Aceste încălcări includ fapte variind de la depăşirea limitei de viteze la depăşirea tonajului admis şi conducerea în stare de ebrietate (consumul de alcool este strict interzis de legislaţia slovacă în cazul persoanelor aflate la volan). Au fost semnalate multiple cazuri în care agenţii de poliţie slovacă au oprit autoturisme de transport marfă înregistrate în Romania pentru a fi cântărite şi au recurs la suspendarea permisului de conducere al şoferului, alături de reţinerea actelor autovehiculului, în cazul nerespectării tonajului.

În caz de neplată a amenzii, organele de poliţie slovace pot reţine de asemenea, potrivit legii, permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al autoturismului, până la achitarea amenzii.

Permisul de conducere poate fi reţinut de către organele de poliţie pentru verificarea dreptului, capacităţii fizice sau psihice de a conduce autovehicule. În acest caz, poliţistul va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, cu drept de conducere pentru 15 zile. Dovada este valabilă numai pe teritoriul Republicii Slovace.

Atenţie! Procedurile de returnare a actelor mașinii sau permiselor de conducere sunt extrem de greoaie în Slovacia, putând dura chiar mai mult de 6 luni. De asemenea, unele secții de poliție solicită prezența titularului actului respectiv, cu dovada plății și numai atunci îi eliberează documentul.

În conformitate cu legislaţia naţională slovacă, poliţia rutieră locală are dreptul:

  • să reţină permisul de conducere drept garanţie a faptului că amenda va fi plătită;
  • să reţină numerele de înmatriculare a autovehicului în condiţiile legii, ale cărei prevederi sunt similare celor din România. Reţinerea se poate face cu acordul şoferului sau nu. În cazul în care numerele de înmatriculare sunt fixate în nituri sau alte mijloace tehnice care să prevină ridicarea acestora în mod normal, legislaţia slovacă permite poliţiştilor să acţioneze în vederea preluării acestora prin orice mijloace mecanice chiar şi cu deteriorarea autoturismului;
  • să facă uz de forţă în condiţiile legii dacă conducătorul auto se blochează în autoturism prin închiderea uşilor, devine agresiv sau încearcă să-i mituiască sau refuză să se legitimeze;
  • să aplice sancţiunile chiar dacă conducătorul auto refuză să semneze procesul verbal constatator.

Amenzi de circulaţie:

  • Neacordarea priorităţii – începând cu 60 euro
  • Depăşirea într-o zonă interzisă – începând cu 60 euro
  • Utilizarea sistemelor anti-radar – 15 euro
  • Neutilizarea centurii de siguranţă – 60 euro
  • Depăşirea limitei de viteză – variază de la 50 euro la 650 euro
  • Parcarea într-un loc nepermis – începând cu 60 euro (evitaţi locurile de parcare semnalizate dar şi cele marcate cu un X)
  • Parcarea autoturismului pe locurile marcate pentru persoanele cu handicap – amenda cuprinsă între 150 şi 300 euro, precum şi posibilitatea reţinerii permisului de conducere
  • În cazul transportatorilor lipsa dispozitivului “on-board unit – OBU” se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1655 și 2655 euro
  • Neutilizarea luminilor pe timp de zi – 60 euro
  • Lipsa vignetei – până la de 10 ori contravaloarea vignetei maxime

Starea drumurilor: Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului: Este interzisă utilizarea tuturor sistemelor anti-radar pe teritoriul Slovaciei.

  • Parcarea

Vă recomandăm să parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite, orice eroare de alegere a locului de parcare putând avea drept consecinţă imobilizarea autovehiculului, ridicarea acestuia şi/sau obligativitatea de plată a unei amenzi.

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovacia.

Limitele maxime de viteză admise

  • în localităţi – 50 km/oră
  • în afara localităţilor – 90 km/oră (inclusiv pentru autovehiculele de marfă)
  • autostrăzi – 130 km/oră pentru autovehicule până la 3.500 kg şi 100 km/oră pentru autobuze
  • în zonele de autostradă din localităţi – 90 km/oră.

Limitele minime de viteză

  • pe autostrăzi – 80 km/oră
  • în zonele de autostradă din localităţi – 65 km/oră

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşorşoferii implicaţi în accident au obligaţia de a opri imediat autoturismul, de a completa şi semna formularul de constatare a accidentului, pus la dispoziţie de companiile de asigurări, prin care şoferul vinovat se angajează să suporte pagubele provocate.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, după ce aţi acordat primul ajutor, există obligativitatea anunţării şi aşteptării echipajului de poliţie la locul accidentului.
Vehiculele implicate nu trebuie mişcate, chiar dacă perturbă circulaţia. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovacia.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Contacte utile:

  • 112 – Urgenţă
  • 158 – Poliţia
  • 159 – Poliţia oraşului, (inclusiv pentru ridicări auto)
  • 150 – Pompieri
  • 155 – Salvarea
  • 112 sau (00421) 18-900, 18-128, 18-154, 18-124 – Sistemul de salvare pentru automobilişti şi (00421) 18-777 – Sistemul de salvare numai pentru automobilişti peste 3,5t
  • (0850) 11-13-13 – Ajutor (consultanţă pentru acordarea primului ajutor)
  • 18 300 – Serviciu de salvare montană
  • 18 155 – Serviciul de salvare în caz de accident aviatic

Mai multe informaţii utile puteti afla accesând website-ul www.emyto.sk.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Slovacia.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.
În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Utilizarea cărţilor de credit

În Slovacia există o reţea bine dezvoltată de ATM-uri.

Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit emise în România la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg,

Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apă de toaletă.

Este interzisă scoaterea din Slovacia a obiectelor de artă şi cultură.

În cazul expoziţiilor care prevăd scoaterea temporară a obiectelor sau a colecţiilor de artă trebuie asigurat din timp avizul instituţiilor corespunzătoare.

Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și