Sursele alimentare

Alimentele derivate din animale, incluzând carne, peşte, ouă şi majoritatea produselor lactate conţin proteine complete. Soia este singura plantă ce conţine teine complete. Cea mai mare valoare proteică se regăseşte în lapte şi ouă. Proteinele incomplete nu asigură un aport adecvat de aminoacizi. Multe plante alimentare conţin cantităţi considerabile de proteine incomplete, cele mai bune surse fiind cerealele şi legumele. Unele alimente bogate în proteine conţin cantităţi importante de lipide (carnea de oaie, porc, raţă sau ouăle).

În general, consumăm un amestec suficient de proteine complete şi incomplete care nu pune probleme de sănătate.

Alimentele cu conţinut crescut de proteine:

– au o slabă valoare energetică, dar induc o saţietate importantă;

– determină o termogeneză importantă, proteinele având propria lor oxidare şi fiind puţin stocate;

– conţinutul concomitent de lipide modifică efectele proteinelor.

 

Conţinutul în proteine al alimentelor

Alimente ce conţin proteine complete

Peşte

Carne de găină

Carne de curcan

Raţă

Carne de vită

Carne de oaie

Carne de porc

Ouă

Soia

Brânză

Lapte

Iaurt

Alimente ce conţin proteine incomplete

Cereale

Făină

Orez

Mălai de porumb

Spaghete

Pâine

Fasole

Broccoli

Cartofi

Arahide

Aportul recomandat

Se bazează pe cantitatea de proteine necesară pentru menţinerea balanţei de azot şi reprezintă cantitatea de azot consumată sub formă de proteine, care trebuie să fie egală cu azotul eliminat zilnic prin urină şi alte secreţii ale organismului. Aportul total de proteine trebuie să fie de 10-15% (maxim 20%) din totalul caloric, jumătate de origine animală şi jumătate de origine vegetală.

Necesarul de proteine depinde de valoarea biologică a acestora. Pentru cele cu valoare biologică mare este suficient un aport de 0,6 g/kgcorp. Acest necesar creşte la 0,85 g/kgcorp pentru proteinele cu valoare biologică scăzută.

Consecinţele aportului inadecvat

  • • Aportul redus de proteine determină apariţia malnutriţiei proteice sau proteocalorice (când

se asociază şi cu reducerea aportului caloric).

În cazul dietelor vegetariene este necesară suplimentarea proteinelor, datorită valorii biologice scăzute a proteinelor vegetale. Excepţie face dieta pe bază de soia, care necesită suplimentare de metionină doar la nou-născuţi.

  • • Se consideră în mod eronat că prin creşterea consumului de proteine se obţine o mai bună funcţionare a sistemului imun, scădere ponderală şi creşterea masei musculare. Aportul excesiv de proteine duce la afecţiuni renale şi gastrointestinale.

Sursa: MINISTERUL SANATATII – SOCIETATEA DE NUTRITIE DIN ROMANIA – GHID DE ALIMENTATIE

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal