Utilizarea terenului în ceea ce privește alimentele se încadrează în două categorii principale:
Terenul folosit pentru producție, în special culturile și pajiștile utilizate la creșterea efectivă (sau la creșterea animalelor)
terenul folosit pentru păstrarea alimentelor care au fost aruncate.
Cea mai mare parte a terenurilor necesare pentru producerea laptelui și a cărnii este arabilă, este perfect pentru animale, dar nu este la fel de bun pentru culturi. Dar cea mai mare parte a alimentelor irosite la nivel mondial, indiferent de tipul de pământ, sunt produsele din carne.
Aproximativ 900 de milioane de hectare de teren arabil sunt utilizate pentru producerea produselor din carne din lume. Mai mult decât atât, atunci când socotești toată suprafața necesară pentru a produce alte alimente, cum ar fi milioanele de kilograme de fructe și legume pe care le risipim în fiecare an, ajungi la suprafete de pamant fara orizont.
Statisticile arata faptul că, atunci când analizăm deșeurile alimentare în faza de producție, aproximativ 99% din deșeuri apar pe terenuri cu un nivel extrem de ridicat de degradare – ceea ce pune accent negativ asupra terenurilor care au fost muncite deja din greu pentru a produce alimente pentru noi.