În UE, aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate anual, cu costuri asociate estimate la 143 de miliarde de euro.

Irosirea hranei nu este doar o problemă etică și economică, dar epuizează și mediul resurselor naturale limitate. Prin reducerea pierderilor alimentare și a deșeurilor pentru a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, putem, de asemenea:

– sprijini lupta împotriva schimbărilor climatice (risipa alimentară generează aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră)

– economisi alimente nutritive pentru redistribuirea către cei aflați în nevoie, contribui la eradicarea foamei și a malnutriției (aproximativ 43 de milioane de oameni din UE nu își pot permite o masă de calitate în fiecare a doua zi)

– economisi bani pentru fermieri, companii și gospodării.

Toți “actorii` din lanțul alimentar au un rol de jucat în prevenirea și reducerea risipei alimentare, de la cei care produc și prelucrează alimente (fermieri, producători și procesatori de produse alimentare) până la cei care pun la dispoziție alimente pentru consum (sectorul ospitalității, comercianții cu amănuntul) și, în final, consumatorii înșiși.

Scopul central al politicii UE privind siguranța alimentară este protejarea sănătății umane și animale. Nu putem face compromisuri cu aceste standarde, dar, în cooperare cu statele membre și părțile interesate, căutăm orice ocazie pentru a preveni risipa alimentară și pentru a consolida sustenabilitatea sistemului alimentar.

Fii un adevărat consumator european. Mâncarea este viață. Prețuiește mâncarea și oferă ori de câte ori poți cuiva care are nevoie de ea!

Respect mancarii !!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal