În Europa, risipa alimentară este o problemă majoră: se estimează că în UE sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20 % din totalul alimentelor produse), iar costurile asociate sunt evaluate la 143 miliarde EUR. Alimentele se pierd sau se irosesc pe parcursul întregului lanț de aprovizionare cu alimente: la fermă, în unitățile de prelucrare și producție, în magazine, în restaurante și cantine și acasă. Risipa alimentară exercită o presiune nejustificată asupra resurselor naturale limitate și a mediului.
Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial se pierde sau se irosește; această cantitate corespunde unei suprafețe cultivate de mărimea Chinei și generează aproximativ 8 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
Știați că..? Risipa alimentara!
Pe lângă efectele economice și de mediu semnificative, risipa alimentară are și o importantă conotație economică și socială într-o lume în care peste 800 de milioane de persoane suferă de foame – trebuie facilitată recuperarea și redistribuția surplusului alimentar, astfel încât alimentele sigure și comestibile să poată ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ele.
InfoCons este partener în cadrul Proiectului European :`Global learning approach on food waste in non-formal education “, alături de alte 6 organizații din : Lituania, Letonia, Estonia, Croatia, Bulgaria și Bangladesh :
- Lithuanian Consumer Institute;
- Green Liberty (Letonia);
- The Estonian Union of Co-operative Housing Associations (EKYL);
- Centre for education and informing consumers (Croatia);
- Bulgarian National Association Active Consumers;
- Consumers Association of Bangladesh (CAB)
Impactul risipei alimentare asupra schimbarilor climatice!
Obiectivele proiectului:
– Creșterea gradului de educare și informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipa alimentară, deoarece informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scăzută;
– Sensibilizarea grupurilor țintă asupra interdependenței globale, a problemelor de mediu și dezvoltare socială;
– Promovarea posibilităților de evitare a creării de deșeuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodăriilor contribuind la rândul lor la reducerea impactului asupra mediului și a impactului social la nivel global.
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!