Începând cu data de 1 aprilie 2020 se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2018/775 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind furnizarea de informatii, consumatorilor, în ceea ce privește normele pentru indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar al unui aliment.
Producătorii/procesatorii/importatorii de produse alimentare au obligația să asigure o informare completă prin precizarea țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar alături de celelalte informații obligatorii în ceea ce privește etichetarea produsului alimentar.
`Ingredient primar` înseamnă ingredientul sau ingredientele dintr-un produs alimentar care reprezintă mai mult de 50 % din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei cu denumirea produsului și pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o mențiune cantitativă.
Astfel, consumatorii români se pot asigura de autenticitatea şi calitatea alimentelor cu valoare adăugată provenite din producția autohtonă.
Consumatorii trebuie să facă alegeri în cunoștință de cauză, în conformitate cu nevoile proprii, astfel că, prin noua reglementare vor regăsi pe etichetă, țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar. Prin alegerile făcute, aceștia pot contribui la conservarea valorilor legate de patrimoniul cultural, tradițional și, deopotrivă, la dezvoltarea economiei locale.
Este un moment de referință de la care consumatorii își pot construi obiceiuri de a face alegeri sănătoase pentru a-și asigura un nivel înalt de protecție în tot ceea ce înseamnă sănătate personală.
În consecință, începând cu data de 1 aprilie 2020, consumatorul român poate identifica mult mai ușor produsele alimentare provenite din producția autohtonă.
Sursa :MADR