Reglementări privind informarea consumatorilor cu privire la noua abordare în ceea ce priveste etichetarea produselor alimentare

Începând cu data de 1 aprilie 2020 se aplică prevederile Regulamentului (UE) 2018/775 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind furnizarea de informatii, consumatorilor, în ceea ce privește normele pentru indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar al unui aliment.

Producătorii/procesatorii/importatorii de produse alimentare au obligația să asigure o informare completă prin precizarea țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar alături de celelalte informații obligatorii în ceea ce privește etichetarea produsului alimentar.

`Ingredient primar` înseamnă ingredientul sau ingredientele dintr-un produs alimentar care reprezintă mai mult de 50 % din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei cu denumirea produsului și pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o mențiune cantitativă.

Astfel, consumatorii români se pot asigura de autenticitatea şi calitatea alimentelor cu valoare adăugată provenite din producția autohtonă.

Consumatorii trebuie să facă alegeri în cunoștință de cauză, în conformitate cu nevoile proprii, astfel că, prin noua reglementare vor regăsi pe etichetă, țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar. Prin alegerile făcute, aceștia pot contribui la conservarea valorilor legate de patrimoniul cultural, tradițional și, deopotrivă, la dezvoltarea economiei locale.

Este un moment de referință de la care consumatorii își pot construi obiceiuri de a face alegeri sănătoase pentru a-și asigura un nivel înalt de protecție în tot ceea ce înseamnă sănătate personală.

În consecință, începând cu data de 1 aprilie 2020, consumatorul român poate identifica mult mai ușor produsele alimentare provenite din producția autohtonă.

Sursa :MADR

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal