Returnarea TVA

Vizitatorii din afara UE pot beneficia de rambursarea TVA-ului pentru bunurile pe care le-au cumpărat pe durata şederii lor în UE, cu condiţia ca bunurile respective să fie prezentate la vamă în momentul plecării, în termen de trei luni de la achiziţionarea lor, împreună cu documentele necesare pentru rambursarea TVA-ului. În mod normal, aceste documente sunt pregătite de către vânzător, dar, întrucât sistemul nu este obligatoriu, nu a fost adoptat de toţi comercianţii. Unele ţări stabilesc o valoare minimă a cumpărăturilor care pot beneficia de rambursare.

Mai multe despre TVA

Accize

Dacă intraţi în UE venind dintr-o ţară terţă, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA şi accize, bunuri pentru uz personal în limitele menţionate mai jos. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care veniţi din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA şi accize.

Băuturi alcoolice

–  1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol. sau 2 litri de vin alcoolizat sau spumos

–  4 litri de vin

–  16 litri de bere

Produse din tutun

Limitele variază de la o ţară la alta, dacă veniţi din afara UE. De asemenea, există ţări care aleg să aplice limitele inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia şi România).

Limita superioară Limita inferioară
200 de ţigarete sau
100 de ţigări de foi sau
50 de trabucuri sau
250 g de tutun
40 de ţigarete sau
20 de ţigări de foi sau
10 trabucuri sau
50 g de tutun

Alte produse, inclusiv parfumuri

Pot fi transportate parfumuri în valoare de până la 300 de euro pe călător sau 430 de euro pentru călătorii care folosesc transportul aerian şi maritim. Unele ţări din UE aplică o limită mai scăzută (150 de euro) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal