Norme noi privind promovarea reutilizării apei în agricultură

Creșterea populației, procesul de urbanizare și turismul au contribuit la deficitul de apă și la seceta care afectează tot mai mult multe zone ale Europei, în special regiunea Mării Mediterane. Resursele de apă sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari și se așteaptă ca situația să se înrăutățească din cauza schimbărilor climatice. Conform unei estimări, până în 2030, jumătate dintre bazinele hidrografice ale Europei ar putea suferi din cauza deficitului de apă.

Pe 12 februarie, eurodeputații au aprobat o propunere privind reutilizarea apelor uzate, pentru a putea asigura aprovizionarea cu apă dulce în anii care urmează. Eurodeputata Simona Bonafè este responsabilă de coordonarea acestui proiect în Parlament.

Prin introducerea noilor norme se urmărește utilizarea apei uzate epurate pentru irigarea agricolă, care reprezintă aproximativ jumătate din apa utilizată anual în UE. Creșterea reutilizării apei în agricultură ar putea contribui la reducerea presiunii cu 5% anual.

Pentru a garanta siguranța culturilor, noile norme prevăd cerințe minime pentru calitatea apei, necesită o monitorizare frecventă și obligă operatorii de stații de epurare să elaboreze planuri de gestionare a riscurilor. Autoritățile din statele membre vor emite permise pentru stațiile de epurare și vor verifica dacă normele sunt conforme.

Normele aplicate uniform la nivelul UE ar echilibra condițiile de concurență atât pentru operatorii stațiilor de recuperare, cât și pentru agricultori. De asemenea, acestea vor preveni obstacolele care ar putea apărea în calea liberei circulații a produselor agricole.

Sursa: europa.eu.

Citește și:

– STOP degradării calității vieții în România!

– Numărul InfoCons, destinat și persoanelor cu dizabilități

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal