Mișcarea de Protecția Consumatorilor a stabilit că tema Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor pentru anul 2020 să fie ‘Consumatorul sustenabil’

Pe 15 martie 2020 se va sărbători Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor!

În acest an, organizațiile de consumatori din întreaga lume se unesc pentru a solicita schimbări globale pentru a evita colapsul mediului înconjurător.

Mișcarea consumatorilor va evidenția schimbările de stil de viață pe care consumatorii le pot face pentru a-și juca rolul, și ce trebuie să facă guvernele și întreprinderile pentru a face sustenabilitatea să fie alegerea ușoară pentru consumatori.

Asociația InfoCons este membră Consumers International din anul 2012. Pentru mai multe detalii, va rugăm să accesați următorul link:

https://www.consumersinternational.org/members/members/infocons-association/

Tematica pentru anul acesta este “consumatorul sustenabil`. Avem nevoie urgentă de acțiuni drastice pentru a rezolva crizele globale de schimbări climatice și pierderea biodiversității. Pentru a face acest lucru, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră (GES), deșeurile și utilizarea resurselor din toate sectoarele.

Aceasta este o provocare la nivel mondial care necesită soluții coordonate și globale. Ca mișcare globală a consumatorilor, putem juca un rol important. Încurajarea consumatorilor să consume sustenabil este vitală, precum și asigurarea infrastructurii și a alegerii este la îndemâna acestora pentru a face acest lucru.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului 2020 se va concentra pe implicarea și abilitarea consumatorilor pentru a face alegerile durabile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În prezent suntem blocați într-un model de consum cu deșeuri bogate pe bază de combustibili fosili, care leagă creșterea cu utilizarea resurselor. Este vital să ne schimbăm modelul nostru de consum și să facem într-un fel ca să susținem mai degrabă decât să subminăm progresul în privința provocărilor sărăciei, foamei, inegalității, sănătătii precare și locuințelor inadecvate. Aceste probleme afectează comunitățile din întreaga lume și se simt cel mai mult în sudul global – unde schimbările climatice au cel mai mare impact.

– Dacă nu luăm măsuri, aprioximativ 700 de milioane de persoane vor fi strămutate până în anul 2030 din cauza deficitului de apă.

– 30% -40% din toate produsele alimentare din întreaga lume sunt pierdute sau irosite

– La nivel global, doar 9% din tot materialul produs vreodată a fost reciclat, 79% se află în depozite de deșeuri, depozite sau mediu și 12% au fost incinerate, afectând poluarea marină și biodiversitatea.

– Speciile autohtone au scăzut cu cel puțin 20%. Peste 40% din speciile amfibiene, aproape 33% din coralii reorganizați și mai mult de o treime din toate mamiferele marine sunt amenințate.

În calitate de persoane sau consumatori, avem o putere enormă în alegerile de cumpărare pe care le facem și în modul în care folosim și dispunem de aceste achiziții, dar și în capacitatea noastră de a influența întregul sistem (de la producție și fabricație la ambalarea și eliminarea) solicitând mai mult de la lanțurile de aprovizionare și apelând la produse și servicii mai durabile. Avem, de asemenea, puterea de a ne asigura că impactul achizițiilor durabile pe care le facem nu se va încheia în timp ce părăsim magazinul. Că produsele noastre durabile au infrastructura pentru a-și spori viața și utilitatea, care nu numai că ne ajută ca indivizi, ci face ca sustenabilitatea să fie opțiunea mai ușoară pentru alți consumatori.

Sursa: Consumers International

Citește și:

– Pactul ecologic european

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615.

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal