Ce semnifică protecția consumatorului din perspectiva celor implicați în demersurile decizionale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ? Informarea constantă a consumatorilor și asigurarea securității alimentare constituie o prioritate pentru noi, cei dedicați dialogului și abordării constructive, aflați într-un domeniu de o importanță deosebită, dar presărat de provocări la fiecare pas.
În calitate de secretar de stat care are în coordonare instituții cu o voce activă în procesele de asigurare directă și indirectă a siguranței alimentare , aș sublinia importanța realizării controalelor și analizelor în materie de calitate , etichetă și trasabilitate. Fie că vorbim de controlul calității vinurilor în vederea atestării dreptului de comercializare, de aplicarea însemnului de certificare a originii și autenticității vinurilor și băuturilor sau de analizele efectuate la produse de protecție a plantelor, sau determinarea reziduurilor din legume și fructe, consumatorii trebuie familiarizați în privința transparenței acestor acțiuni.
Un alt demers necesar este acționarea cu celeritate în momentul apariției unui posibil pericol. Aici pot oferi exemple din cele cu care ne confruntăm deseori: în cazul nerespectării unor condiții de comercializare este important ca suspendarea sau anularea certificatului de atestare să intervină urgent.
Elementele cheie ale unui sistem complet și corect sunt comunicarea și colaborarea tuturor puterilor decizionale, transmiterea constantă a informațiilor către spațiul public, deci informarea consumatorului pentru ca acesta să poată lua cele mai bune decizii.