Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Lituania.

Intrarea în Lituania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Pentru mai multe informaţii despre regimul de şedere în Lituania, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile lituaniene:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei
 • Ambasada Lituaniei la Bucureşti: amb.ro@urm.lt

În Lituania, autoritatea competentă în domeniul regimului străinilor este Departamentul pentru Migraţie din cadrul Ministerului de Interne (L. Sapiegos g. 1, LT-10312 Vilnius, Tel. 00370 (5)  271 7112, Fax 00370 (5)  271 8210, e-mail: mdinfo@vrm.lt.).

Problematica privind cetățenii Uniunii Europene care trăiesc și lucrează în Republica Lituania este reglementată de legislația privind cetățenia Uniunii Europene.

Cetățenii Uniunii Europene care doresc să stea mai mult de trei luni sau care se află deja în Republica Lituania pentru mai mult de trei luni trebuie să se înregistreze la Departamentul de Migrație.

Permisele de ședere temporară se eliberează pentru perioade de până la cinci ani.

Documentele necesare pe care cetățeanul român trebuie să le aibă asupra sa înainte de a pleca în Lituania/Letonia:

 • Paşaport sau document de identitate valabil în UE/SEE;
 • Card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România;
 • Documente personale (permisul de conducere, certificatul de naştere și/sau de căsătorie, diplomele de absolvire, certificate, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă traduse în limba lituaniană/letonă și apostilate cu Apostila de la Haga etc.)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Lituania?

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Lituania este liber, putându-se angaja la fel ca cetățenii acestor țări, fără o autorizație specială. În general, pentru a putea ocupa un loc de muncă în Lituania, cunoașterea limbii limbii lituaniene este foarte utilă. Limbile engleză și rusă sunt, de asemenea, cunoscute în Lituania.

Cetățenii români, care doresc să caute un loc de muncă în Lituania, ar trebui să identifice un angajator dispus să-i angajeze înainte de a intra pe teritoriul acestor state.

Acest lucru se poate realiza contactând direct companiile sau societăţile care scot la concurs posturi pe propriile site-uri sau în anunţurile publicate în ziare sau autoritățile competente cu plasarea forței de muncă din Lituania, cum ar fi Serviciul E-Job al Ministerului Securității Sociale și Muncii sau direct pe site-ul EURES. Cum este realizată încadrarea – contractul de muncă?

Angajarea în Lituania se face pe baza unui contract de muncă, dar poate fi, de asemenea, reglementată și în baza unui contract de servicii sau a altor acorduri similare.

Comparativ cu alte tipuri de acorduri, un contract de muncă garantează angajatului  mai multe drepturi și o mai bună protecție socială.

Ameninţări teroriste

Lituania nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Cetăţenilor români care călătoresc în Lituania li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile lituaniene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Lituania nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini. Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, în special în locuri aglomerate, şi ale autoturismelor.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat

Numerele de telefon care pot fi apelate în situaţii de urgenţă:

 • Urgenţe: 112
 • Informaţii generale 118

Apelează rapid numerele de urgență din Lituania!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Lituania.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Lituania să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul lituanian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa.

Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Lituania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Sistemul de autostrăzi cuprinde două segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda şi Vilnius- Panevezys.

Începând cu data de 1 iulie 2007, autorităţile lituaniene au decis introducerea taxei de autostradă şi obligativitatea deţinerii vinietei pentru circulaţia pe autostrăzile din Lituania pentu vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone. Vinieta poate fi achiziţionată pentru perioade diferite: o zi, săptămânală, lunară, sau anuală. Taxele diferă în raport cu tonajul autovehiculelor.

Conducătorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obţinerea permisului de conducere li se impune o limită de viteza de 70 Km/h.
Alcoolemia admisă este de 0,4 %.

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este bună.

 • Limitele de viteză sunt
  • 50 km/h în localităţi
  • 90 Km/h în afara localităţilor
  • 110 Km/h pe autostrăzi.
 • Parcarea

Parcarea se face exclusiv în spaţii special indicate.

În localităţi, parcarea se face contra cost. În spaţiul special amenajat al magazinelor şi al marilor centre comerciale parcarea este gratuită.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Utilizarea şi deţinerea aparatelor antiradar

Pe teritoriul Lituaniei sunt interzise utilizarea şi deţinerea aparatelor antiradar, precum şi a dispozitivelor de detectare a radarelor. Acestea constituie infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative care poate fi contestată la tribunalul teritorial.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut pe teritoriul Lituaniei.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Pentru orice tip de coliziune, indiferent dacă există victime sau numai pagube materiale, conducătorii auto implicaţi nu pot părăsi locul accidentului decât după sosirea poliţiei şi cu permisiunea acesteia.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • 112 – serviciul general de urgenţe

Apelează rapid numerele de urgență din Lituania!

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit sunt acceptate în majoritatea magazinelor, moneda locală fiind Euro.

Reglementări vamale

Regulamentul vamal conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:

 • 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun
 • 1 litru băuturi alcoolice,
 • 2 litri de vin,
 • 50 grame de parfum

Pentru detalii privind bunurile perisabile şi reglementările aplicabile cetăţenilor din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate contacta autoritatea vamală lituaniană  la numărul de telefon  (+370 5) 261 3027.

Regimul medicamentelor

Medicamentele trebuie să fie însoţite de reţeta sau copia reţetei, emisă pe numele călătorului.

Regimul animalelor de companie

Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
 • carnetul de sănătate veterinar
 • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal