Mezeluri ultraprocesate curate ?! Mezeluri tip crenvurști de porc cu cei mai frecvenți aditivi alimentari ! Alegi bine , te simți bine !
Primul studiu de Protecția Consumatorilor de Mezeluri : Crenvurștii de porc cu până la 7 aditivi alimentari / E-URI și 27 grame grăsime pentru 100 grame de produs
InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip crenvursti de porc ce se regăsesc pe piața din România.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Alerte ! Atenție la cadourile de Crăciun ! Peste 100 de produse tip ghirlande luminoase în Sistemul de Alerte European !
InfoCons protectia consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip crenvursti de porc – Din punct de vedere al tipului de aditivi alimentari / E-uri regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
- 27.27 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Trifosfati E 451;
aditiv Trifosfati E 451 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Monoglutamat de sodiu E 621 ;
aditiv Monoglutamat de sodiu E 621 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă.
Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.
- 27.27 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Ascorbat de sodiu E 301;
aditiv Ascorbat de sodiu E 301 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii produselor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în produse de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mezeluri tip Salam Sinaia cu până la 5 aditivi alimentari / E-uri ! Alegi bine , te simți bine !
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Lactat de Sodiu E 325 ;
aditiv Lactat de Sodiu E 325 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
- 90.9 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Nitrit de sodiu E 250 ;
aditiv Nitrit de sodiu E 250 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Alginat de Sodiu E 401 ;
aditiv Alginat de Sodiu E 401 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare. Este sarea de sodiu a acidului alginic. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Unicul studiu privind mezelurile tip Salam Victoria cu până la 8 aditivi alimentari E-URI și 17 grame de proteină pentru 100 grame de produs !
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Carmina E 120 ;
Carmina E 120 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine animală. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, în cantităţile prevăzute de reţete. Este un colorant foarte solubil în apă, izolat din insecta Coccus cacti, care trăieşte pe diferite specii de plante suculente. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi.
- 45.45 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Difosfati E 450;
aditiv Difosfati E 450 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.
- 72.72 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Acid ascorbic E 300;
aditiv Acid ascorbic E 300 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui. Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : România, lider european la scumpiri și campioană europeană la prețul energiei electrice raportat la puterea de cumpărare – InfoCons protectia consumatorilor de energie electrica
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Caragenan E 407 ;
aditiv Caragenan E 407 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Guma xantan E 415 ;
aditiv Guma xantan E 415 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Acid Citric E 330 ;
aditiv Acid Citric E 330 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelifianţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Sfaturi de călătorie în Washington – Statele Unite ale Americii SUA / United States of America USA – InfoCons Protecția Consumatorilor te asigură !
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Acetat de sodiu E 262;
aditiv Acetat de sodiu E 262 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditivi alimentari din categoria conservanţilor naturali, obţinuţi din acidul acetic, prin fermentaţie bacteriană.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Glucono-delta-lactona E 575 ;
aditiv Glucono-delta-lactona E 575 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate, sechestrant şi afânător (agent de creştere).
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, budinci, lapte condensat sau praf, în unt şi produse din zer, în grăsimi tartinabile, emulsii diverse, creme dulci, îngheţată, fructe procesate şi conservate, produse din legume, carne, peşte, ouă, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, orez şi paste făinoase prefierte, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
- 9.1 % dintre produsele tip crenvursti de porc studiate au în componență Lactat de potasiu E 326 ;
aditiv Lactat de potasiu E 326 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in crenvursti de porc
Aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate, sechestrant şi afânător (agent de creştere).
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, budinci, lapte condensat sau praf, în unt şi produse din zer, în grăsimi tartinabile, emulsii diverse, creme dulci, îngheţată, fructe procesate şi conservate, produse din legume, carne, peşte, ouă, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, orez şi paste făinoase prefierte, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Primul studiu de Protecția Consumatorilor de Mezeluri : Crenvurștii de porc cu până la 7 aditivi alimentari / E-URI și 27 grame grăsime pentru 100 grame de produs
Semnătura : Departamentul InfoCons de Studii și Teste Comparative
















