Aceasta necesită multă timp, multă muncă și resurse pentru a fi produsă. Risipa alimentară contribuie la schimbările climatice care cauzează dispariția speciilor de animale și plante. Trebuie să fim cât mai conștienți că acțiunile noastre au consecințe.
Înaintea realizării listei de cumpărături, cel mai bine ar fi să verificați frigiderul și alte spații în care stocați mancarea, apoi gândiți-vă la ce vreți să gătiți și la mărimea portiilor.
Folosiți toate resturile alimentare și planificați-vă mesele pentru întreaga săptămâna, serviți porții mai mici și congelați produsele înainte de data lor de expirare.
Fructele și legumele cu forme ciudate sunt la fel de bune ca și cele normale. De asemenea, dacă aveți nevoie doar de un singur produs cumpărați produse la vrac în locul celor preambalate și evitați ofertele de tipul “2 la preț de 1`.
Etichetele sunt foarte importante și trebuie întotdeauna să le citim pentru a fi conștienți ce conține produsul respectiv, cum trebuie stocat și mai ales, până când este valabil.
Pe etichete pot fi atenționări de genul:
1 – “acest produs trebuie folosit până la data de expirare zz/ll/aaa` (ex. Carnea proaspătă, peștele proaspăt, lapte, iaurt, brânză, etc.)
2 – “a se consuma de preferință înainte de zz/ll/aaa (ex. Orez, ciocolată, ulei, făină, etc.)
Din resturi de legume și fructe, pâine veche, zaț de cafea, pliculețe de ceai sau coji de ouă puteți face un fertilizator pentru plantele din casă sau grădină.
Un act cât de mic, făcut în mod repetat poate avea rezultate mari și pozitive.
Țineți minte, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm!