Este dificil să supraestimăm importanța mâncării în viața noastră. Ea reprezintă `carburantul` nostru zilnic, și de multe ori poate necesită mai mult timp și mai multă atenție, decât avem la dispoziție.

Dacă nu mănânci decât jumătate din salata de somon pentru care ai plătit 40 de lei, atunci practic arunci la gunoi 20 de lei. Vorbim de bani reali, care sfârșesc în gunoi.

Risipa alimentară reprezintă o problemă tare serioasă și este de o mare importanță pentru consumatorul din viața de zi cu zi, și pentru protecția sa.

Cantitatea de mâncare risipită în gospodării o depășește pe cea risipită în restaurante sau în supermarketuri. Așadar, fiecare dintre noi poate face diferența! Totul ține de schimbările mici și ușoare pe care le poți face în rutina alimentației zilnice.

Care este problema cu alimentele ce rămân neconsumate?

Nivelul de alimente produse în întreaga lume este suficient pentru a hrăni fiecare bărbat, femeie sau copil de pe planetă. Cu toate acestea, aproape o treime din mâncarea produsă în fiecare an este pierdută sau risipită, în timp ce peste 840 de milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de suficientă mâncare.

Risipa alimentară = risipă de apă. Un hamburger mic, de exemplu, necesită 2400 de litri de apă pentru a fi produs! Cantități din ce în ce mai mari de alimente provin din țările în care apa este o resursă limitată, și care suferă din această cauză.

Pentru producerea hranei care sfârșește a fi risipită sunt folosite pesticide și alte produse chimice. Pesticidele reprezintă o amenințare pentru albine, păsări și alte animale sălbatice.

Mâncarea aruncată eliberează în aer gaz metan, care influențează schimbările climatice. Consecințele schimbărilor climatice includ: dispariția unor specii de animale și plante, condiții meteo extreme, creșterea nivelului marilor și oceanelor și migrația popoarelor.

În anumite țări, pădurile tropicale sunt tăiate pentru a produce ulei de palmier, care este folosit pentru foarte multe alimente ce sunt apoi risipite. Ca urmare a defrișărilor, multe animale (precum urangutanii, de exemplu) sunt forțate să își părăsească habitatul natural.

Planificarea cumpărăturilor te ajută să eviți achiziționarea unor alimente de care nu ai nevoie și te ajută să îți organizezi mai bine rezervele de alimente. De fapt, planificarea este unul dintre cele mai eficiente moduri pentru a economisi bani!

Pentru a evita gătirea unei cantități de mâncare prea mari, poți găti întotdeauna cu 30% mai puțin decât ai găti în mod normal. Astfel, o să cunoști și cantitatea perfectă de mâncare și pentru oaspeții tăi. Nu păstra cartofii și ceapa în același loc, deoarece gazele pe care le emană ceapa pot grăbi germinarea cartofilor.

Iată câteva combinații de arome utile pentru Zilele în Care Gătiți cu Resturile Alimentare: știai că măslinele fac pereche bună cu portocalele? Merele fac o pereche bună cu ceapa. Bananele fac o pereche bună cu curry. Căpșunile fac o pereche bună cu roșiile. Iar sfecla face o pereche foarte bună cu ciocolata!

Țineți minte, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm! Haideți să fim consumatori europeni adevărați, și împreună să luăm parte la această mișcare împotva risipei alimentare!

#respectmâncării

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal