În Republica Benin, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoartele de serviciu, oficiale şi diplomatice. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Cetăţenii români pot obţine vize de intrare în Benin de la Secţia Consulară a Ambasadei Beninului în Germania (Adresa: Berlin, Engleralle 23, D-14195, Tel.: (0049-30) 2363 14 70, Fax: (0049-30) 2363 14 740, E-mail: diplo@ambassade-benin.de).

Autorităţile din Benin solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene !

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Benin, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile acestui stat:

 • Ambasada Republicii Benin în Germania
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Benin

Ameninţări teroriste

Situaţia de securitate din regiune poate fi afectată de acţiuni teroriste prin grupări aflate în legătură cu rebelii din Mali.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile nigeriene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Republica Benin, având în vedere evenimentele recent petrecute, respectiv răpirea cetăţenilor străini.

De asemenea, riscul apariţiei violenţelor stradale este unul ridicat. În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt avertizaţi să manifeste atenţie sporită şi să evite deplasările care le-ar putea pune în pericol integritatea fizică.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Benin, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă.

Cetăţenii români care sunt, totuşi, nevoiţi să se deplaseze în Republica Benin sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Abuja şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în Republica Federală Nigeria

Cancelaria

Adresa: Nelson Mandela Street, no.76, Plot 498, Asokoro, Abuja

Telefon: +234 (0) 903 8411860

Telefon mobil urgenţă: +234 903 8411860

E-mail: abuja@mae.ro

Secţia Consulară

E-mail: romnig1@gmail.com

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care societatea gazdă asigură protecţia pe durata prezenţei în Benin.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contacteze cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

Există un Consulat Onorific al României la Cotonou (Adresa: Carre 122 Avenue Delorme, 01 BP 6411, Cotonou, Benin,Telefon: +229 21311589, Fax: +229 21310399, E-mail: consulroumaniebenin@yahoo.fr), care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României în Nigeria (Telefon mobil urgenţă: +234 903 8411860).

În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie (Emergency Travel Document – EMT), în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Cotonou.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele M.A.E. şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot regăsi în situaţia de a suporta consecinţele unor asemenea deplasări, având în vedere că posibilităţile şi mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt minime.

Apelează rapid numerele de urgență din Benin!

Sistemul medical

Sistemul medical este deficitar.

Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febră galbenă, meningită cerebro spinală, poliomielită, holeră, febră Lassa sau lepră, boli de piele, etc.

Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Alte recomandări

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inimă, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi o minitrusă cu medicamente de primă urgenţă.

Este indicată consumarea băuturilor îmbuteliate şi a alimentelor bine preparate termic.

Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, medicală (care să implice şi posibilitatea de evacuare pe cale aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local) şi de viaţă!

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).
 • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.
 • Să evite deplasarea în interiorul oraşelor cu mijlocele de transport în comun şi să utilizeze taxiuri, cu precauţia de rigoare.
 • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Condiţii privind traficul auto

 • Transportul rutier

Transportul cu autoturismul este haotic. Sunt frecvente deplasările cu taxiul colectiv interurban, cu preţuri mici, negociabile dar nesigure şi cele cu moto-taxi, ai căror conducători sunt cunoscuţi după cămăşile galbene, nu poartă căşti de protecţie şi prezintă un mare pericol circulând inclusiv pe contrasens.

Este indicată evitarea oricărei  deplasări pe timpul nopţii, indiferent de regiune.

 

 • Transportul aerian

Compania aeriană Air France asigură legăturile cu Europa, dar zborurile nu sunt directe. Accesul este asigurat prin ţările vecine şi de multe ori provoacă anulări de ultimă oră. Pe aeroportul din Cotonou operează şi companiile Afrique Airlines, Air Benin, Trans Air Benin.

 

 • Transportul feroviar

Nu există transport feroviar (singura linie care lega  nordul de sud a fost inchisă în 2006).

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este Francul(CFA). Sistemul bancar nu este în general de încredere. Nu este indicată folosirea cărţilor de credit din cauza riscului de copiere şi fraudare.

Reglementări vamale

Toţi cetăţenii trebuie să declare la intrarea şi ieşirea din ţară sumele mai mari de 300 de Euro.

Sunt declarate la intrare, pentru a fi supuse taxelor toate obiectele noi, indiferent dacă sunt pentru vânzare sau donaţie.

Consumul, deţinerea sau comercializarea de droguri, sunt foarte grav pedepsite, controlul bagajelor făcându-se şi prin sondaj, cu câini dresaţi.

Regimul animalelor de companie

Este interzisa trecerea frontierei cu animale vii sau obiecte de patrimoniu.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal