Condițiile de Călătorie în Islanda: Ghid Complet pentru Vizitatori
Islanda, cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și naturalețea sălbatică, este o destinație de vis pentru mulți călători. Cu toate acestea, datorită climei variabile și a terenului divers, este important să fii bine pregătit înainte de a te aventura în această țară nordică. Acest ghid îți va oferi informațiile esențiale despre condițiile de călătorie în Islanda.
1. Vremea și Clima
Islanda are o climă temperată, influențată de curenții oceanici, ceea ce înseamnă că vremea poate fi imprevizibilă și se poate schimba rapid. Iată câteva aspecte importante de avut în vedere:
- Vara (iunie – august): Temperaturile variază între 10-15°C, dar pot ajunge și la 20°C. Aceasta este cea mai populară perioadă pentru turiști datorită zilelor lungi și a temperaturilor mai blânde.
- Iarna (decembrie – februarie): Temperaturile medii sunt în jur de 0°C, dar pot coborî sub zero, mai ales în interiorul insulei. Zilele sunt foarte scurte, dar este perioada ideală pentru a vedea aurora boreală.
- Toamna și Primăvara: Aceste anotimpuri sunt mai puțin previzibile și pot aduce atât zile însorite cât și furtuni de zăpadă sau ploaie.
2. Drumurile și Transportul
Infrastructura rutieră din Islanda este bine dezvoltată, dar condițiile pot varia în funcție de sezon și locație:
- Drumul principal (Ring Road sau Ruta 1): Este bine întreținut și conectează principalele orașe și atracții turistice. Poate fi parcurs în orice anotimp, deși iarna poate fi necesar să verifici starea drumurilor înainte de plecare.
- Drumurile de interior (F-Roads): Acestea sunt deschise doar vara și necesită vehicule 4×4. Sunt adesea neasfaltate și traversează terenuri accidentate.
Transportul public este limitat, așa că închirierea unei mașini este cea mai bună opțiune pentru a explora insula. Companiile de închiriere oferă și vehicule echipate pentru condiții de iarnă.
3. Siguranța și Pregătirea
Islanda este una dintre cele mai sigure țări din lume, dar natura sălbatică poate prezenta riscuri. Iată câteva sfaturi pentru a-ți asigura o călătorie sigură:
- Îmbrăcăminte adecvată: Straturile de haine, rezistente la apă și vânt, sunt esențiale. Chiar și vara, vremea poate fi răcoroasă și umedă.
- Echipament de urgență: Dacă te aventurezi în zone izolate, asigură-te că ai un kit de urgență, apă, mâncare și un telefon mobil încărcat.
- Informații meteorologice: Verifică prognoza meteo și starea drumurilor înainte de a pleca în excursii. Site-ul oficial al Administrației de Meteorologie din Islanda (vedur.is) oferă actualizări în timp real.
4. Atracții și Activități
Islanda oferă o varietate de atracții naturale și activități pentru toate gusturile:
- Gheizere și izvoare termale: Gheizerele Strokkur și Geysir sunt must-see, la fel și Blue Lagoon pentru o experiență de relaxare.
- Cascada Gullfoss și Parcul Național Thingvellir: Parte din traseul Golden Circle, aceste locații sunt impresionante și ușor accesibile.
- Aurora boreală: Cele mai bune șanse de a vedea acest fenomen sunt în lunile de iarnă, în zonele îndepărtate de poluarea luminoasă.
5. Reguli și Recomandări COVID-19
Din cauza pandemiei de COVID-19, este important să verifici cele mai recente cerințe de călătorie:
- Testare și carantină: Reglementările privind testele COVID-19 și carantina pot varia, așa că este esențial să consulți site-urile oficiale înainte de călătorie.
- Măsuri de siguranță: Respectă regulile locale privind purtarea măștii, distanțarea socială și igiena pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți.
Citește și: Ce trebuie să știm despre îngrijirea petuniilor ? – InfoCons
Islanda este o destinație spectaculoasă, dar necesită o planificare atentă pentru a te asigura că vei avea o călătorie sigură și plăcută. Fie că explorezi gheizerele, cascada Gullfoss sau admiri aurora boreală, Islanda îți va oferi o experiență de neuitat. Asigură-te că ești bine pregătit și gata să te adaptezi condițiilor variabile ale acestei țări uimitoare.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Islanda.
Cetăţenii români pot călători în acest stat în baza paşaportului sau a cărţii de identitate, valabile.
Atenţie! Valabilitatea documentelor de călătorie trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei (data ieşirii de pe teritoriul Islandei).
Începând cu anul 2012, Islanda a deschis piaţa muncii pentru cetăţenii români.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională islandeză (în ceea ce priveşte cuantumul minim al sumelor, regimul asigurărilor medicale şi necesitatea obţinerii vizei) recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile islandeze:
- Ministerul Afacerilor Externe al Islandei (www.mfa.is)
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României acreditate în Islanda (Ambasada României la Copenhaga/Danemarca) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Doriţi să munciţi în Islanda?
Autoritățile islandeze eliberează permisul de şedere pentru motive de muncă după modelul scandinavic, respectiv, rezidenți ai Spațiului Economic European (SEE) și non-rezidenți SEE.
Rezidenții SEE
În temeiul acordurilor SEE, guvernul islandez are obligația de a acorda prioritate pe piața muncii interne lucrătorilor din statele membre SEE, care nu au nevoie de niciun permis de muncă în Islanda.
Statele membre ale Spaţiului Economic European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Irlanda, Islanda, Italia, Cipru, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia , Polonia, România, Spania, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Rezidenții SEE au dreptul să rămână în Islanda și să lucreze fără un permis special până la trei luni sau șase luni dacă sunt în căutarea unui loc de muncă. Dacă aceștia intenționează să se stabilească pentru o perioadă mai mare de șase luni, atunci este necesar să obțină un permis de ședere, pentru care pot aplica după sosirea în Islanda. Orice angajare în Islanda trebuie raportată de către angajator la Direcția Muncii islandeze. Vinnumálastofnun (Directorate of Labour, Hafnarhúsið Tryggvagata, 150 Reykjavík, Tel.: (+354) 515-4800).
Rezidenții SEE trebuie să prezinte adresa de reședință la Registrul Național. În conformitate cu Registrul Național, angajatorul este cel care trebuie să se aplice pentru un ID în numele rezidenților SEE, în termen de 4 săptămâni. Dacă nu deține un permis de ședere, cetățeanul SEE este obligat să se aplice pentru un card de impozitare.
Rezidenții din afara SEE nu pot lucra în Islanda fără un permis de ședere și de muncă. Aceștia trebuie să depună cererea de obținere a unui permis de ședere/muncă înainte de sosirea în Islanda. Dacă decid să aplice pentru un permis de ședere după ce ajung pe teritoriul acestui stat, este necesar să părăsească țara pănă la obținerea autorizației. Există, totuși, excepții:
- dacă este căsătorit cu un cetățean islandez sau cu un străin căruia i se permite să lucreze în Islanda și are vârsta de 24 de ani;
- dacă unul dintre părinți este cetățean islandez sau străin și deține permis de ședere în Islanda și vârsta de 18 ani.
Direcția de Imigrație aplică pentru un permis de ședere temporar la Direcția Muncii, care notifică angajatorul și cetățeanul străin cu privire la aceasta. Direcția de Imigrație primește o copie a notificării. Registrul național stabilește un număr de identificare pentru o perioadă de 4 săptămâni, iar permisul de muncă va fi eliberat în 90 de zile. Ulterior obținerii unui ID se poate aplica pentru un card de impozitare. Angajatorul este cel care aplică pentru obținerea permisului de reședință și de muncă pentru un cetățean din statele din afara SEE. De asemenea, el solicită și este considerat responsabil pentru obținerea cardului de impozitare. Acest lucru poate fi făcut înainte de sosirea în Islanda și trebuie menționat în Registrul național. Angajatorul depune la Direcția de Imigrație cererea de permis de muncă limitată, împreună cu cererea potențialului angajat pentru un permis de ședere. Direcția de Imigrație trimite apoi cererea de permis de muncă la Direcția Muncii, care evaluează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru eliberarea unui permis de muncă limitată.
Documentele care trebuie să însoțească cererea de permis de muncă limitată:
- Un contract scris de muncă între angajator și persoana pentru care se solicită permisul de muncă. Salariile trebuie să respecte contractele salariale actuale. În Islanda salariul minim este stipulat în lege.
- Dovada de asigurare medicală și un certificat medical de la un medic, care să ateste starea de sănătate a persoanei pentru care se solicită permisul de muncă limitate. Certificatul medical trebuie să fie în islandeză sau în limba engleză.
Prelungirea permiselor de muncă
- Cererile de prelungire privind permisele de muncă limitate trebuie transmise la Direcția Muncii cu mai puțin de o lună înainte de data expirării autorizației inițiale.
- Angajatorul trimite cererea de prelungire a permisului de muncă, împreună cu cererea angajatului străin de prelungire a permisului de ședere Direcției de Imigrație. care trimite ulterior cererea de extindere a permisului de muncă limitată Direcției Muncii.
- Angajatorul este responsabil pentru trimiterea cererilor de permise de muncă limitate la Direcției de Imigrare.
Permisele de muncă limitate sunt de obicei acordate pentru perioade de un an.
Permise de muncă din alte țări ale SEE nu au nicio valabilitate în Islanda.
Asistenţă consulară
Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Islanda. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie (Emergency Travel Document) în vederea întoarcerii în România, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Islanda.
Există un consulat onorific – Consulatul onorific al României la Reykjavík – care vă poate sprijini în rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau efectua formalităţi consulare speciale.
Ambasada României din Danemarca este acreditată şi în Islanda.
Ameninţări teroriste
Islanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Islanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Islanda li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile islandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate
Islanda este o ţară cu un nivel foarte scăzut al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
- Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul călătoriei cu autobuzul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
- Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor islandeze, trebuie apelat numărul de urgenţă – 112.
Apelează rapid numerele de urgență din Islanda!
Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Islanda.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul în care vă deplasaţi în Islanda.
În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie să luați legătura cu agentul sau partenerul islandez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare.
Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.
Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
În Islanda, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă.
- Starea drumurilor
Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.
- Limitele de viteză admise
- 50 km/h în interiorul localităţilor
- 80 km/h, în afara localităţilor
- Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării în Islanda.
- Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident uşor (tamponare fără victime), completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.
Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon disponibil în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate instrucțiunile.
Păstraţi documentele de plată până la întoarcerea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează oficiul consular român cel mai apropiat.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: serviciul de urgenţe 112
Pentru informaţii privind starea drumurilor, limitele de viteză şi condiţiile particulare de trafic, se poate acces pagina internet www.vegag.is
Reglementări vamale
Regulamentul vamal islandez conţine reglementări similare cu ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.
Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfumuri 50 g.
Pentru informaţii complete privind regimul vamal islandez, puteţi accesa pagina web a serviciului vamal: www.tollur.is
Regimul medicamentelor
Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.