InfoCons te ajută să fii informat! Pe 8 octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul 2022, utilizarea aditivului alimentar E171 – dioxid de titan.
Ce este E171? E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se prezintă sub forma unui praf alb. Utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse, este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.
Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 NU mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.
Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171?
Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:
- Gumă de mestecat;
- Patiserie (de exemplu cozonac);
- Supe;
- Paste tomate tip bulion;
- Suplimente alimentare.
InfoCons a adus în lumină acest subiect încă din 2019, atunci când Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171. Textul prezentei propuneri va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta.
Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale anului următor, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare.
Sursă: Comisia Europeană
Redactat de: Irina Dumitrache