Furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune pot solicita garanții financiare la încheierea unui contract, în special atunci când există indicii că utilizatorul a avut datorii restante în trecut. Această evaluare se bazează pe istoricul de plată al clientului, inclusiv pe posibile întârzieri la alți furnizori de telecomunicații. Garanția reprezintă o măsură de protecție pentru furnizori, iar ANCOM monitorizează respectarea obligației acestora de a informa clar utilizatorii despre condițiile în care se pot percepe astfel de sume.
Obligațiile furnizorilor față de utilizatori
Conform legislației în vigoare, furnizorii trebuie să informeze transparent utilizatorii despre posibilitatea solicitării unei garanții financiare, fie sub forma unui avans, fie prin alte condiții specifice. Aceste detalii trebuie comunicate atât înainte de semnarea contractului, cât și în conținutul acestuia.
Totuși, sumele exacte, modul de calcul și condițiile de restituire a garanțiilor sunt stabilite de fiecare furnizor în parte, în funcție de politica sa comercială, și nu sunt reglementate direct de ANCOM.
Preventel – baza de date a clienților cu datorii
Pentru o gestionare eficientă a riscurilor, furnizorii au creat Preventel, o bază de date ce conține informații despre utilizatorii care nu și-au respectat obligațiile de plată. În general, existența Preventel și condițiile de utilizare sunt menționate în contractele de telefonie, internet sau televiziune.
Important de știut: ANCOM nu reglementează Preventel și nu are atribuții privind înregistrarea sau ștergerea datelor din acest sistem.
Ce trebuie să știi înainte de a semna un contract
Dacă ai avut facturi restante pentru servicii de telecomunicații, este recomandat să verifici cu furnizorul dacă îți va solicita o garanție financiară și care sunt condițiile de plată și returnare a acesteia. Acest aspect este relevant inclusiv în cazul contractelor încheiate online sau prin telefon.
De asemenea, furnizorii nu pot refuza portarea unui număr de telefon, însă pot solicita plata în avans a unei sume drept garanție înainte de încheierea unui nou contract.
Cum poți depune o reclamație?
Dacă un furnizor nu te-a informat corespunzător despre sumele percepute ca garanție, poți sesiza ANCOM. În ceea ce privește legalitatea prelucrării datelor personale în sistemele furnizorilor, persoanele fizice se pot adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, iar persoanele juridice pot apela la instanțele de judecată.
Sursă : ANCOM
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro