Începând cu 19.03.2025, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale (perioada 19 martie-19 aprilie 2025), Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, prin intermediul structurilor de control de la nivel județean și local ( Circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale- CSVSAO),a dispus intensificarea controalelor oficiale și a măsurilor dispuse de conducerea DSVSA Vaslui pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2025, prin demararea controalelor tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor din toate pieţeleagro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc).
Control fulger al DSVSA Vaslui pentru verificarea originii și trasabilității peștelui și a produselor din pescuit
Având în vedere că în postul Paștelui, consumatorii se aprovizionează cu cantități sporite de pește, condicerea DSVSA Vaslui a dispus Controalele oficiale intensificate în spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produsele din pescuit premergator zilelor de 22.03-25.03.2025, (cu ocazia sărbătorilor religioase de Buna Vestire) precum si in perioada 11.04-13.04.2025 ( cu ocazia sărbătorilor religioase de Florii ortodoxe și catolice).
În timpul controalelor efectuate de catreD.S.V.S.A.Vaslui la pescăriile din județ, în perioada 22-25.03.2025 s-au verificat a originii și trasabilității peștelui și a produselor din pescuit, precum si respectarea conditiilor de comercializare a peștelui și produselor din pescuit.
Deasemeni, în această perioadă, în urma unei sesizări, s-a identificat un lot de pește ( caras ) care la examenul prin sondaj nu prezenta modificari, dar din care s-au recoltat probe în vederea examenului de laborator, iar buletinul de analiza a relevat prezenta de nematode si anume Taeniaspp.
S-a reținut de la comercializare și s-a dispus trimiterea catre neutralizare a 195 kg peste.
Deasemeni personalul de specialitate din cadrul DSVSA Vaslui a extins controlul si asupra fermei de origine unde se vor recolta deasemeni probe in vederea analizelor, se vor lua masuri in vederea identificarii surselor de contaminare precum si a efectuarii tratamentelor specifice pentru a impiedicapatrundereaparazitilor in bazinele de creștere.
- Se vor lua masuri astfel incat materialul de populare a bazinelor/iazurilor, sa fie adus din surse verificate, si sa fie controlat parazitologic inainte de populare;
- Se vor monta filtre pe sursele de apă care să rețină paraziții;
- Bazinele de creștere a puilor, vor fi vidate periodic, uscate și dezinfectate;
- Peștii bolnavi se vor trata cu substanțe deparazitare sub supraveghere veterinară.
- Tratarea apei din ferma de acvacultura
- Indepartareapasarilor ihtiofage care pot reprezenta gazda pentru paraziti.
Verificările vor continua și în perioada următoare astfel încât să fie verificați operatorii care comercializează pește.
RECOMANDARI PENTRU CONSUMATORI
Teniaza este o infectie parazitara produsa de tenie, care este un tip de vierme intestinal, ce poate fi intalnitatat la oameni, cat si la animale. Tenia poate ajunge in corpul omului prin consumul de carne contaminata, de porc, vita sau pește, cruda sau insuficient preparata. Odata ce patrund in corp, teniile se dezvolta absorbind nutrientii din alimentele pe care le consumi.
De cele mai multe ori, teniaza nu provoaca simptome, desi in unele cazuri, oamenii se pot confrunta cu disconfort abdominal sau probleme digestive, cum ar fi diareea sau greata. Majoritatea infectiilor cu tenii sunt usor de tratat cu medicamente antiparazitare. In acelasi timp, unele tipuri de tenia pot infesta alte zone ale corpului si pot necesita tratament suplimentar. Chisturile larvare pot provoca boli grave daca sunt localizate in creierul, ficatul, plamanii, inima sau ochii unei persoane.
Ce este tenia
O tenia este un vierme plat, parazit, care traieste in intestinele unei gazde animale. In mod obisnuit, tenia infesteaza animale si oameni, in special mamiferele care se hranesc cu carne.
La fel ca altiparaziti, tenia matura poate supravietui doar in corpul animalului gazda, hranindu-se cu nutrientii proprii ai gazdei. Capul teniei se prinde la interiorul intestinelor si absoarbe nutrientii din alimentele care se digera acolo. Intre timp, parazitul continua sa creasca si sa depuna oua. Ouale trec prin intestinele animalului gazda si ies din corp prin fecale, găsindu-și o nouă gazda.
Tipuri de tenii
Teniaza la om poate fi produsa de mai multe tipuri de tenii. Cele patru tipuri principale de tenia care pot duce la infectii intestinale sunt:
- tenia saginata;
- tenia solium;
- tenia de peste;
- tenia pitica.
Tenia de vita sau taeniasaginata se raspandeste la oameni prin consumul de carne de vita cruda sau insuficient preparata. Aceasta specie de tenie poate creste pana la 6-10 metri lungime.
Tenia de porc sau taeniasolium infecteaza omul prin consumul de carne de porc cruda sau insuficient gatita. De obicei, are o lungime de 3-4 metri. Teniaza aparuta prin ingerarea oualor acestei tenii poate provoca un tip de infectie numita cisticercoza si consta in dezvoltarea de chisturi larvare in diferite tesuturi ale corpului, inclusiv creier.
Tenia de peste sau Diphyllobothriumlatum se raspandeste la oameni prin consumul de peste de apa dulce crud sau insuficient gatit. Acest tip de tenia poate creste pana la o lungime de 6-10 metri.
Tenia pitica sau Hymenolepis nana se raspandeste la oameni prin ingerarea oualor de tenie aflate in alimente sau apa contaminate. Acest tip de tenie este mai frecvent intalnita la persoanele cu acces limitat la o igiena si salubritate adecvate. Este mai des intalnita la copii, iar lungimea ei nu depaseste 4,5 cm.
Dezvoltarea teniei
Teniile evolueaza in trei etape, respectiv:
- ou;
- larva;
- vierme adult.
Viermele nu poate supravietui in afara unei gazde vii, dar ouale si larvele pot. Ouale sunt eliminate de gazda prin fecale, care ajung in sol si in apa. Acolo, ouale de tenia contamineaza alimentele si apa pe care o beau alte animale. Animalele care consuma ouale – inclusiv insectele si pestii – pot incuba larvele de tenie. Oamenii se infecteaza prin ingerarea accidentala a oualor sau a larvelor.
Oamenii din tarile mai puțin dezvoltate, cu epurare inadecvata a apelor uzate, sunt mai predispuși să se infecteze, prin contaminarea cu excremente. Deșeurile umane si animale care contaminează alimentele și rezervele de apa pot include ouăle microscopice de tenie. Când oamenii ingerează ouă, ele eclozeazăîn larve în intestine și în acest stadiu devin mobili. Când larvele migreazăîn afara intestinelor tale, ele provoaca o infectie larvara invaziva.
Cisticercii (larvele inchistate) de Taeniasolium pot fi depistati vizual cu usurinta in carnea de porc, la nivelul muschilor. Acestea au forma unor vezicule, de dimensiunea bobului de mazare. Din cauza aspectului acesteia, carnea contaminata poarta denumirea de carne mazarata. Verificarea sa in cabinetul veterinar este esentiala pentru a preveni infectia.
De asemenea, o alta cale de transmitere este de la om la om, pe calea fecal-orala. Atunci cand o persoana infectata nu se spala riguros pe mainidupadefecatie, iar apoi manipuleaza alimente, le poate contamina cu oua de tenie. Prin aceasta metoda de transmitere, teniaza poate aparea si in cazul persoanelor care nu consuma carne.
În țările mai dezvoltate, oamenii sunt mai predispuși la teniază prin consumul de carne infestatăși insuficient preparata. Carnea infestatăpoate conține larve de tenia în țesutul muscular, care pot supraviețui dacă gătirea sau congelarea nu le ucide. Pestii mari de apa dulce, se potdeasemenea infecta.
Factori de risc
Mâncarea sau manipularea cărnii de porc, de vita sau de peste crude sau insuficient preparate sunt principalul factor de risc pentru infectiile cu tenia. Alti factori de risc includ:
- o igiena precara, cum ar fi sa nu te speli pe mainidupa ce folosesti toaleta;
- lipsa accesului la canalizare;
- sa locuiesti sau sa calatoresti in zone in care consumul de carne de porc sau de vita insuficient preparata este un lucru obisnuit;
- lucrul cu animale de ferma.
Poti reduce riscul de a te infecta cu tenia daca:
- te speli pe mainidupa ce ai folosit toaleta si inainte de a manipula alimente;
- urmezi instructiunile de manipulare a alimentelor;
- nu mananci carne de porc, vita si peste insuficient gatita;
- controlezi riscul de infecție cu tenia la câinele tău, asigurându-i deparazitare preventivăși să tratezi prompt infecția cu tenia la animalele tale de companie, dacă ele apar;
- nu îți hrăni câinele cu carne crudă, și în nici un caz nu-i da câinelui masa gastrointestinală a peștilor parazitați !
Sursa : Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA Vaslui)


















