În urma dispoziției Președintelui ANPC, Cristian Popescu – Piedone, pe 22 februarie 2025 a fost efectuat un control operativ pentru verificarea respectării legislației privind protecția consumatorilor de servicii medicale în blocurile alimentare a două spitale din București.
Spitalul Universitar de Urgență Elias
Inspectorii ANPC au identificat mai multe deficiențe semnificative, printre care:
- În blocul alimentar au fost identificate ustensile cu grad ridicat de uzura (acestea fiind supuse casarii), cosuri de gunoi fara capac și actionare la pedala (supuse casarii), produse alimentare neconforme depozitate in agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casarii), zone cu pereti exfoliați, grile ale aerului din camera frigorifica prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni, produse alimentare depozitate la decongelat direct pe paviment la temperatura mediului ambiant (supuse casarii), produse alimentare fara elemente de identificare (expirate) pentru a se putea stabili trasabilitatea, implicit data limita de consum (supuse casarii).
- Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 și 50 de grame, contrar meniului și fisei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultand o lipsa de aproximativ 30 gr la fiecare portie.
În acest spital sunt prezenți peste 400 de bolnavi, în funcție de fluctuația pacientilor.
Astfel rezulta peste 12 kg pui lipsa din hrana proteica a bolnavilor (400×30 gr) - A fost identificată pâine feliata având pe ambalaj recomandarea producătorului “a se consuma înainte de 22.02.2025”, aceasta fiind expirata.
- A fost identificat un vas neconform si neigienizat, cu margarina in proporție de 80%, restul fiind ulei vegetal, margarina fiind interzisa a se procesa termic. Acest amestec era folosit pentru prăjirea cartofilor sau altor preparate din meniul oferit bolnavilor.
Pentru aceste nereguli, au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 30.000 de lei, iar spitalul are la dispoziție 30 de zile pentru remedierea deficiențelor. În plus, conducerea unității medicale trebuie să prezinte ANPC documente justificative, în lipsa cărora ar putea fi aplicate sancțiuni suplimentare.
Spitalul Universitar de Urgență București
În acest spital, blocul alimentar a fost găsit într-o stare igienică corespunzătoare, fiind dat ca exemplu de bune practici. Singura problemă constatată a fost existența unor diferențe minore de gramaj în porțiile de mâncare pregătite pentru pacienți, pentru care s-a dispus remedierea. Pentru această abatere, ANPC a aplicat o amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei.
Inspectorii ANPC vor monitoriza implementarea măsurilor dispuse și vor reveni cu noi verificări pentru a se asigura că standardele de siguranță și calitate a alimentelor din spitale sunt respectate.
Sursă : ANPC
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro