InfoCons Protectia Consumatorului te informează : ANCOM anunță reguli stricte pentru platforme în timpul alegerilor

Conform prevederilor din Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), platformele online și motoarele de căutare cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană trebuie să identifice, să evalueze și să atenueze riscurile sistemice care pot afecta procesele electorale și alte aspecte esențiale pentru siguranța publică și drepturile fundamentale.

Printre riscurile vizate se numără: diseminarea de conținut ilegal, afectarea sănătății publice, a minorilor sau a bunăstării mentale, precum și influențarea discursului civic sau a integrității proceselor electorale.

Citește și : Asigură-te că Alimentele de Paște sunt sigure pentru consum – Rămâi în siguranță cu InfoCons Protectia Consumatorului !

 

Pentru a sprijini aceste platforme în eforturile lor de conformare, Comisia Europeană a emis o serie de orientări detaliate, axate pe protejarea integrității alegerilor din statele membre ale UE. Acestea includ măsuri care ar trebui implementate înainte, în timpul și după scrutin.

Printre recomandările cheie se numără:

  • Consolidarea echipelor interne pentru monitorizarea riscurilor în funcție de contextul local și tipul alegerilor;
  • Promovarea informațiilor oficiale, educație media și ajustarea algoritmilor pentru a reduce viralizarea conținutului problematic și monetizarea acestuia;
  • Etichetarea clară a conținutului generat de inteligența artificială (inclusiv deepfake-uri) și adaptarea politicilor de utilizare pentru a preveni manipularea;
  • Colaborarea activă cu autoritățile, experții și societatea civilă, atât la nivel național cât și european;
  • Dezvoltarea unui mecanism rapid de reacție la incidente în perioada electorală pentru a limita posibilele influențe majore asupra rezultatului alegerilor;
  • Evaluarea eficienței măsurilor luate, inclusiv prin publicarea unor analize postelectorale.

Citește și : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Atenție la cumpărături în perioada Sărbătorilor Pascale !

 

Platformele care aleg să nu urmeze aceste orientări trebuie să poată demonstra că soluțiile proprii sunt la fel de eficiente. În lipsa unor dovezi clare, Comisia poate solicita informații suplimentare sau poate iniția proceduri oficiale în baza Regulamentului privind serviciile digitale.

 

Sursă : ANCOM

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și