InfoCons Protectia Consumatorului : Paste cu până la 19 aditivi și 22.44 grame de zahăr pe porție – În restaurante sau la comenzi online !

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Paste ce se comercializează în restaurante .

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile  ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ?  Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ?  Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :

 

Pastele analizate sunt :

  • Paste Carbonara
  • Paste Bolognese
  • Paste cu creveți

Gramajul pe porție variază între 100 și 550 de grame .

Studiul a fost realizat pe 124 de  preparate dupa cum urmeză :

  • Paste Carbonara – 61 de preparate
  • Paste Bolognese – 33 de preparate
  • Paste cu creveti – 30 de preparate

 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :

Numericul de aditivi alimentari regăsiti în paste carbonara , paste bolognese și paste cu creveți ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 19 :

Știi care sunt aditivii alimentari întâlniți în preparearea pastelor carbonara , paste bolognese sau paste cu creveți ?

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E1422 amidon modificat

Pe locul 2 se regăsesc : E202 sorbat de potasiu , E220 dioxid de sulf , E270 acid lactic , E301 ascorbat de sodiu , E331 citrati de sodiu , E407 caragenan , E410 guma de carruba , E412 guma guar , E415 guma xantan , E451 trifosfati , E452 polifosfati , E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E1105 lizozim

 

Mai multe informații click AICI .

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și