Începând cu 22 noiembrie 2019, InfoCons a lansat numărul 021-9615, un număr cu tarif normal în rețeaua Orange Romania Communications S.A., apelabil din toate rețelele. Acesta este dedicat consumatorilor, oferindu-le posibilitatea de a solicita consiliere, informare și de a depune sesizări în domeniul protecției consumatorilor. Inițiativa face parte din continuarea Campaniei de Publicitate Înșelătoare în domeniul imobiliarelor, cartierelor rezidențiale și materialelor de construcții.
Anul acesta, InfoCons a demarat inițierea unui Grup de Lucru cu privire la realizarea unei etichete semaforizate a imobilelor – ETICHETA IMOBILULUI.
Având în vedere numeroasele probleme identificate recent în sectorul imobiliar, precum și lipsa informațiilor esențiale pentru consumatorii care doresc să achiziționeze un imobil, InfoCons și Ordinul Arhitecților din România au semnat un protocol de colaborare în noiembrie 2024. Acest parteneriat are ca scop dezvoltarea unor acțiuni, activități și instrumente utile pentru piața imobiliară, oferind sprijin consumatorilor.
Citește și : Infecțiile respiratorii – Măsuri recomandate pentru cetățeni
În cadrul acestei Campanii, Mișcarea de Protecția Consumatorilor sprijină persoanele interesate de achiziția unui imobil nou într-un cartier rezidențial, atât în perioada semnării precontractelor, cât și ulterior, după finalizarea achiziției.
De la lansarea Campaniei și până în prezent, InfoCons a făcut demersuri către instituțiile statului, având în vedere următoarele aspecte :
– plafonarea avansului pentru cetățenii consumatori care doresc să achizitioneze imobile care se află în stadiul de construcție ;
– garanția acordată celor care achiziționează imobile să fie inclusiv pentru produsele ce se regăsesc instalate/montate în aceste imobile : produse de mobilier, aparatură electronică și electrocasnică, centrale termice, materiale de construcții, etc., garanția să fie în conformitate cu legislația națională și europeană de minim 2 ani (garanția legală);
– Implementarea “Jurnal Evenimente Imobil“, parte integrantă a Cărții tehnice a construcției – proiect destinat spațiilor publice și private, având ca obiectiv gestionarea imobilelor din punct de vedere al întreținerii, reparațiilor, și modificărilor efectuate. Acesta urmărește asigurarea calității și trasabilității materialelor utilizate, evidențierea manoperei specializate, dar și reducerea evaziunii fiscale și eliminarea utilizării materialelor neconforme, pentru a garanta securitatea și siguranța cetățenilor care achiziționează sau accesează astfel de spații .
Citește și : Sistemul e-SIGUR al Poliției Române este activ !
Acest proiect se încadrează în bunele practici europene și este în conformitate cu legislația națională și ține cont de tematica de control a autorităților competente în domeniul securității și siguranței construcțiilor, securității și siguranței cetățenilor, dar și pentru limitarea practicilor comerciale incorecte și înșelarea consumatorului.
Proiectul are punctele de vedere ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Inspectoratului de Stat în Construcții, în Jurnal regăsindu-se inclusiv informații cu privire la reguli de protecție în caz de calamitate, cât și informații despre structura de rezistență, ascensor, acoperiș, balcon, izolație termică, tâmplărie exterioară, tâmplărie interioară, instalație electrică, instalație ventilație/climatizare, instalație termică, instalație de gaze naturale, instalație sanitară, finisaje, atenționări cu privire la reguli de protecție în caz de inundație, exploatarea buteliilor GPL, exploatarea coșurilor de fum, a mijloacelor de încălzire și a instalațiilor de gaze naturale, instalaților termice, toate aceste prevederi fiind în conformitate cu legislația privind calitatea în construcții.
Consumatorii care sunt în căutarea unui imobil sau și-au achiziționat unul își pot apăra drepturile și pot lua atitudine când acestea le-au fost încălcate sau nu au fost respectate.
Dacă aceștia au o problemă legată de protecția consumatorilor, pot apela la numărul destinat acestui Proiect și pot solicita informații utile.
Citește și : Atenție la invitațiile primite pentru accederea în grupuri pe serviciile de mesagerie !
Toți consumatorii care intâmpină probleme sau au nevoie de consiliere în acest domeniu pot accesa adresa de e-mail: juridic@infocons.ro sau în scris la C.P 38, O.P. 53 sector 4, București pot accesa si www.infocons.ro , site-ul oficial InfoCons.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro