Din punct de vedere economic, până în prezent, în România, infecţia cu virusul West Nile nu a avut un impact deosebit asupra efectivelor de animale, tocmai datorită rezistenţei naturale faţă de această infecţie a cailor şi a păsărilor din ordinul Anseriformes şi Galliformes (păsările de curte).
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Luând însă în considerare potenţialul pericol pe care îl reprezintă această boală pentru om, devine foarte importantă monitorizarea stării de sănătate a animalelor, activitate în care ar trebui implicate (alături de autorităţile veterinare) şi persoanele fizice sau juridice care au în proprietate cai sau păsări. În acest sens, în legislaţia sanitară veterinară referitoare la programele naţionale de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, se prevede responsabilitatea proprietarului de a anunţa medicul veterinar de circumscripţie sau medicul veterinar zonal atunci când animalele din proprietate (cai sau păsări) prezintă simptome care are putea sugera infecţia cu virusul West Nile.
Cum să evitați infecții ale ochilor dacă purtați lentile de contact
Este de asemenea important ca orice cetăţean care observă cadavre de păsări, păsări care se deplasează cu dificultate, nu pot zbura sau stau nemişcate pe sol, să informeze telefonic medicul veterinar de pe raza localităţii respective. Informaţiile primite de la populaţie ajută medicii veterinari şi umani în adoptarea rapidă a măsurilor necesare pentru reducerea posibilităţii de apariţie a unui eventual focar de boală.
Sursa: ANSVSA
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro