Greșeli pe care nu trebuie să le (mai) faceți pentru a nu contamina mâncarea!

Probabil că știți deja că nu trebuie să folosiți același tocător pentru legume și carne sau că un termometru pentru carne este singura cale sigură de a afla dacă aceasta este gătită perfect. Există însă și alte lucruri de care poate că nu țineți cont când vine vorba de contaminarea alimentelor. În cele ce urmează, InfoCons vă prezintă câteva erori importante, pe care mulți consumatori le fac des.

Refolosirea aceleiași pungi de cumpărături

Pungile făcute din material textil pot fi un câmp de creștere a bacteriilor. Anumite lichide ale cărnurilor crude pot curge din ambalajul acestora și pot contamina astfel punga/sacul. Nu este neapărat nevoie să folosiți pungi de plastic. Ce puteți face, este să spălați sacul din material textil în mașina de spălat, folosind apă caldă. De asemenea, ar fi bine să puneți carnea crudă într-o pungă de plastic de unică folosință înainte de a o pune în sac.

Nu țineți carnea pe raftul de sus din congelator

Bacteriile din carnea crudă sau pui se pot răspândi în alimente fără să știți, cauzând boli serioase. Sucurile din carne pot curge în alte produse și le pot contamina pe acestea. Cea mai sigură soluție este să țineți carnea crudă, puiul sau chiar și fructele de mare pe ultimul raft din congelator, unde temperatura ar trebui să fie și cea mai rece. De asemenea, asigurați-vă că sunt bine închise în pungi de plastic pentru a evita orice tip de contaminare.

Spălarea cărnii de pui

Nu există niciun beneficiu culinar sau în materie de sănătate care ține de această acțiune. Spălarea cărnii de pui înainte de a o găti poate împrăștia bacterii în chiuvetă sau pe ustensilele și farfuriile din apropiere. Salvați timp și evitați să spălați carnea de pui înainte de a o găti.

Sursa: consumerreports.org

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal